Thursday, July 31, 2008

mandi manda


kali ni kami ke ulu yam ngan family banting lak
sekadar bersantai je
tak wat bbq pun
goreng ayam crispy & nugget je
pegi pun dah tghari
org tak ramai lak
mungkin sabtu minggu keje kot
balik kol 4, dorg singgah umh aku
lepak2 lu rehat ngok tv
kol 6 lebih dorg gerak blk banting
aku tak ikut balik pun
sebab esoknya tu aku ngan hubby nak dating

tiup lilin




sabtu malam kami semua cam biasa bkumpul kat umh mak
mak msk sodap giler
tgk le lauk2 dia tu
eemm....mengancam beb
nampak ada budu tu
tu le penyeri makanan masa tu
kat umah aku mmg takdak stok budu
tapi kalu umh mak aku....tak panyoh ronyak le
ado sokmo!!!!
mak aku mmg suka msk
mmg tiap malam sabtu kami lepak umh dia
dulu masa mula2 kawin selalu mkn kat umh mak
tapi skang ni tiap ari minggu je
maklum le..kena le msk jgk utk suami
mlm tu mak msk cpt sebab nak p dgr ceramah
ceramah sempena israk mikraj
kami tunggu gak dia balik
tp dah kol 12 pun tak naik lg
bdk2 tu pun dah ngantok
kek tu kak sue yg sponser
tq ye...
nanti beday u i blanja jajan
muahahaha :D

dinner bday aku

sorry le geng, ceq lmbt update blog ni
bz le minggu lepas
dengan seminar je setiap hari
sibuk ngan minggu mtcp sebenarnya
kalu ngalit ngan blog tak terlayan kat kaunter lak
so, skang ni dah ada masa skit le
sebab mtcp tu dah habeeesss....


bday aku minggu lepas kami sekeluarga gie mkn steak
kat al-ansar
kalu sesape yg dok area AU keramat, tau le betapa famesnye tmpt tu
dinner kali ni, turn aku pun belanja
yg tak dpt dtg masa ni adik aku yg bongsu tu
dia p umh sepupu
aku bengang gak
sebab siang tu aku dah bagi tau
emm...tak kisah le, janji perut kami kenyang giler
yg bayar pun hubby aku
hehehe...makaceh cayangku :p

Friday, July 25, 2008

aku 30

hari ni genap umur aku 30 tahun
dah tua ye
usia je tua tapi muka comei lagi, ahaks..
alhamdulillah, aku masih bernyawa
terima kasih Ya Allah bagi aku peluang untuk meneruskan hidup ini
aku cuba untuk menjadi lebih dewasa
cuba untuk lebih matang
aku bersyukur dpt suami yg penyayang
memahami dan sentiasa disisi aku
aku bahagia dengan keluarga aku
mak dan ayah yg sentiasa dekat denganku
adik²ku yg sentiasa banyak songeh ngan aku
kawan² yang sentiasa mengelilingi aku
dan cuma satu aku masih menanti
zuriat untuk kami
mungkin belum rezeki
tapi aku tetap menanti

Tuesday, July 22, 2008

aku suka!!!

tada!!!! hubby aku blikan fridge baru untuk aku... aku suka!!!! sebenarnya ade kisah pun kenapa dia sanggup tukar fridge baru..... masa hari ahad, aku sibuk masak, hubby aku pun sibuk le cuci fridge lama aku tu. fridge yang sedia ada tu setingkat je. so, korang paham paham le kalu yg jenis setingkat ni. ais asyik beku je.. nak kena cuci le selalu. tengah dia sibuk mengetuk keluarkan air batu keras tu, terkena plak kat belah tepi tu... apa lagi, gas kuar la... aku nak mengamuk pun buat gaduh je nanti. penah jadi sekali dulu, kira baru lepas repair le tu. tak silap aku dalam 6 bulan lepas kot. ni jadi lagi. aku malas nak bebel... tak guna pun, buat sakit mulut aku je.... aku sambung le masak kasi habis. yang aku peliknye, dia plak yang rancak membebel.... salah sape sebenarnya ni??? bebel kat diri sendiri ker??? kompius aku... dengan tak ku sangka, kuar jugak dari mulut dia nak tukar fridge baru. aku suka la!!! mmg dah lama pun aku berhajat nak tukar yg 2 tgkat punya. dia je yang tak kasi, membazir katanya... fridge lama tu dah lama pun, sejak dari kami kawin dulu. elok lagi sebenarnya... tapi bila dah jadi cam gini... paham paham le, kena tukar baru...

baru sampai semalam... barang pun tak penuh lagi. eemm... coke tu banyak sebab free gift dari senheng. banyak tmpt gak kami servey sebelum buat keputusan beli kat senheng. bayar bulan le.. ape lagik.. kalu tak beli ps2 tu, mungkin le boleh bli cash...

hahahaha.... ni je yg sempat bli kat k4 semalam. bli ikan, udang & nuget. tak pe, pelan pelan kayuh... sikit lagi penuh le tu...

ni le free gift dari senheng... kami dapat masa hari ahad tu, tapi fridgenye sampai semalam petang. tak sangka plak dia bagi awal. selalunya akan bagi skali ngan barang yg kita oder tu... nak tau ape isi kat dalam tu.........

ha... ni la dia... kami dapat vcd dan 12 tin air coke... best tak... mesti la kan... makaceh senheng... nanti boleh berhutang lagi...muahahahahaha... :p

sabarlah sahabatku

iena, aku paham perasaan kau sekarang. aku harap kau bebanyak le bersabar. ni dugaan untuk kau. ingat, anak anak kau yang sedang membesar tu... jgn biarkan dorang hilang kasih sayang dari kau pulak. aku sebagai kawan kau dari kecik ni, sentiasa akan membantu kau. kalau kau rasa tak kuat semangat @ tak boleh kawal diri, tepon aku ye. kau kena sentiasa kawal perasaan. ada hikmah disebalik dugaan yang Allah Taala berikan pada kau ni. Tuhan sentiasa menduga hambanya untuk melihat sejauh mana kesabaran kita. aku sentiasa disisimu....

PS2

cian hubby aku... dah lama sebenarnya dia nakkan benda ni. skang ni org lain sibuk dah pakai PS3 ngan PSP. sebelum beli tu, aku ada tanya, nak ps2 ke ps3. dia kata beli ps2 je, murah skit. so, sabtu pagi tu, kami ke plaza masalam, shah alam. dah habis servey, ada satu kedai cina ni tawarkan harga mmg best la bagi kami. barang baru tau... RM483 je. dia bagi 2 ori joystick, 10 cd (boleh pilih sendiri) ngan free beg kungfu panda. memori card ngan beg nanti minggu ni baru nak p bli sebab masa tu bawak duit cukup² RM500 je.

eemm... dah sampai umah, ape lagik...mengetes le.... aku pun bukan reti nau nak main game ni... setakat suka² ok le... nak calen orang tak pandai le aku... setakat lawan ngan syafiq (ank kak sue) tu ok le... tu pun aku selalu kalah... muahahaha....

amboi, kusyuk nampak!!!! lepas ni naik le bil letrik umah aku!!!! eemm... nak wat cemanakan... terima je la... tak lama tu, dah bosan esok, simpan dalam kotak balik le jawabnya... ahaks....

dah lama tak mandi


cian dia... lama tak mandi sabun ye... asyik terperap je kat umah... kami mmg jarang bawak kete ni. kalu betul² nak keluar jauh baru le bw. bila dah basuh baru le nampak ranggi.... biasa la, mmbr sayang kete dia ni, mana leh wat jalan selalu... asyik lanyak kete aku je... hehehe...jgn marah ye hubbyku :p

2x sehari

jumaat lepas aku sibuk ajak mmbr² aku gie makan kat SR lagik. sebenarnya nak test promosi yang baru tu... alah yang satu set RM10 tu... nasib le dorang semua nak p. makaceh le mek qees bagi tumpang kete lagik. aku makan set grilled black paper chicken + ais lemon tea. fuyo!!! ...sodap tu... (mengalahkan tak pernah makan lak) perut lak mmg tengah lapo giler... mmg licin le pinggan aku. habis makan SR kami pusing² dalam tesco, semua cari barang sendiri.

makaceh kak ku sebab belikan advanced kek untuk beday aku. biasa la, indulgence le, ape lagi... kak ku belikan untuk aku & kak ina sebab kami sama bulan. ha...pada yg baca ni, tak reti² nak wish kat aku nanti... paham² je la ye....

nak dijadikan citer... ade lak org jelez sebab aku asyik p ngan mmbr je... ye lah, time aku ajak, tak mau.. tak rasa nak makan la... tak kenyang la... ha, aku paksa la, apa lagi... asyik kena perli je... masa gie ngan hubby ni aku tukar selera, makan tom yam kung + green apple kasturi, hubby test grilled black paper chicken + ice lemon tea and tak ketinggalan lagik, kek indulgence le... hubby aku pun mmg suka giler kek tu... eemm..... 2x sehari la namanya ni... sampai umah perut aku mula le meragam... arrgghh!!!!!! sakit perut!!!!!

Wednesday, July 16, 2008

K4


balik keje semalam aku ngan hubby ke k4. sibuk sangat nak potong rambut... sebelum tu pusing² dulu cari ape yang patut. lagi pun p teman mek qees tu p bli memori kad untuk hp baru dia tu... hahahaha... sejak kena kutuk je ngan adan pasal hp motorola dia tu, last² pakai sony gak... ha....baru la satu company!!!! hubby aku try timbang berat dia... ha???? dari 60 lebih naik 75????? terkezut den.... ha tu la padahnya asyik melantak je tengah malam. habit dia sejak kawin mmg suka mengunyah waktu malam... muruku ke, cokelat ke, goreng nuget ke, pape lah, asal mengunyah sambil tengok tv. tapi tak pe, balance la ngan aku ni... dia soh aku timbang... ha???? sori naik lori... kalu aku timbang, habis kecoh satu k4 tu gamaknya.... tak kuasa nak layan, aku terus jalan p tempat lain... :p

lepas habis pusing, dah naik juling biji mata aku, terus ke kedai potong rambut. dia cakap nak potong style spark (entah betui ke tak aku eja ni) alah... macam pacak tu la... dulu pernah dia wat sekali... ya Allah... bulat gile muka dia.... aku ok je, asal ade rambut. kalu licin tu aku geli leee.....hahahaha....


ha...amacam??? pacak tak??? kan aku kata, muka dia bulat, dah macam buah betik...hehehe...jgn marah pa... tapi tetap hensem.... nak kena p kedai tu balik kasi pendek skit...

award ! ! !

makaceh to iena, ana and datin cyza atas award ni... aku hargai...
"This award is to be given to blogs that have at least 3 posts per week"

tahniah semua

pada kawan aku zuraidah @ mama bed, tahniah atas kelahiran anak yg ke 3 yang diberi nama Wan Hazim lahir pada 10 Julai 08, jam 2.27 pagi dengar berat 3.27kg. wah...bestnye... selamat berpantang le aku ucapkan pada kau bed. pantang cukup² tau... jgn lupa upload gmbr baby hazim tu...
dan pada meen, tahniah atas kandungan anak yang ke2... terkejut gak aku bila buka blog dia ri tu. dah 2 bulan rupanya... anak dia rae pun dah besar. makin comei.... eemm...bagus le, yg lelain tu bila nak tambah lagi??? Ya Allah Ya Tuhanku... bagi lah hambamu ini merasa nikmatnya menjadi seorang ibu... amin..
sheera plak sepatutnya dah due semalam...tapi aku tepon tadi ok je lagi.... eemm...blum rasa nak kuar baby dia tu.. sepanjang sheera mengandung ni, aku tak pernah jumpa dia. aku minta mms gambar pun haram tak balas msg aku... bertuah punya budak. tak pe la, moga kau selamat bersalin. jgn lupa msg aku, nanti aku bawak hadiah bessooo......
untuk kawan opis aku jue, pun dah mengandung sebulan... tahniah ajib & jue... waduh.... sape lagi ni??? ha...sepupu aku mek da... pun lekat lagi sorang... eemm... kak anis, pun mengandung anak ke tiga... jiran sebelah umh aku?????? tak de.... makcik depan umh aku???? tak de.... tu je la kot... heiiii... semua mengandung dan beranak... aku lak bila lagik??? sabar!!!!!

ulu yam lagik

aku ngan sepupu aku mmg dah tak de tempat lain kot nak pegi... asyik² kat ulu yam. tapi mmg best pun. asal boring je pasti kesane. dari tido sampai tgh baik bersantai tepi sungai... aktiviti kali ni ditaja oleh sepupu aku wadi. makaseh pok die blanja bbq ni. sebenarnya mak dan ayah aku ada, tapi last minute dorang p party anak kawan dorang. tap p tak sodap plak. dah dijemput. so, kami je la yang wat kecoh kat sane. bbq ayam, sotong, udang dan ikan. aku goreng nuget. bila ijai (sepupu aku gak) datang, dia bawak lak lagi roti canai... mmg kenyang giler la.. dari pagi kol 7.30 sampai kol 4 ptg. bayangkanlah.... mmg santai habis la... juki & wadi p cepat sebab nak buk tmpt. merasa gak la hubby aku bawak hilux juki... cewah....

happy beday ~ mak & nazly ~ 11.07.08


mak, happy beday 2u... moga panjang umur, murah rezeki dan sentiasa diberkati olehNYA. moga mak sentiasa kuat macam hari² sebelum ni. time kaseh atas kasih sayangmu, penat lelahmu menjaga dan membersarkan kami adik beradik. pengorbananmu kami hargai sampai bila². apa yang ada pada bondaku puan naemah binti shafii :

  • lahir pada 11 julai 1956
  • cantik, putih, gebu
  • wanita yang sangat tabah
  • penyayang
  • suka bersembang
  • suka masak (sebab tu setiap minggu anak² buah suka lepak umh dia)
  • suka berleter~ade kebaikan (kalu mak balik kg sunyi je)
  • tak suka boros
  • sentiasa jaga kesihatan, tak makan yg bukan²
  • pandai cari duit
  • suka nasihat anak²
  • sporting

sebenarnya banyak yang best kat mak aku cuma aku tak tau nak luahkan cemana.... apa pun, aku sayang mak aku sebab dia adalah mak aku...hahahaha.... sebenarnya tengah touching ni...


ni adalah kek yang disponser oleh nazly sekeluarga. nazly pun sama tarikh beday ngan mak. selalu sambut bersama. makaceh papa nazly dan mama nurul belanja kek berbentuk helmet ni..muahahaha.... tapi best tau!!!!


gamat umah mak dengan karenah cucu² dia... semua sepupu aku dah ade anak, aku je yang belum... semua org tak sabar nak tgk aku mengandung.... mcm artis la plak aku ni... sabar ye semua, akan tiba hari bahagia untuk maklong dan paklong nanti... tunggu!!!

BIC, KLIA : 7-11 Julai 2008

aku berjaya tamatkan tugas aku duty kat KLIA. fuh...seksanya nak menghabiskan hari² yang bosan kat sane. nak pegi punyala seksa, tapi bila dah habis 5 hari, tak sabar nak wat claim la plak (claim teksi, elaun makan dan byrn balik pas masuk). aku kira² dapat claim balik sebanyak RM955... wah, boleh beli barang mas ni!!! sukanya aku!!!! belanja kat sane mmg banyak. maklumla, semua mahal. tapi nasib baik aku dapat tambang bas murah, kalu bukan staff kena RM10 tapi bila aku tunjuk surat dari HQ kena RM5 je. So pegi balik RM10. Beli pas masuk RM1 je. kekadang tu ade gak aku makan kat kedai mamak, tapi sama gak mahalnya... panas ade la.

ni la keadaan kaunter visitor service centre, tingkat 3 kat area ketibaan antarabangsa yang disyer oleh matrade, mida, tourism dan mas. semua agensi ni pun sama gak ade rotation macam kami. aku cuma sempat amek gambar ngan geng pompuan je sebab masa ni hari jumaat. semua yg lelaki p sembahyang jumaat... kepada abang yusof dan tuan haji dari mas, fandi dan rizal dari tourism dan darul & hazimi dari matrade, aku ucapkan time kaseh le byk² sebab bagi aku tunjuk ajar sepanjang duty kat sane.

ni yatie dari tourism. dia baru kawin, dah mengandung pun. dalam 2 minggu kot. jaga diri baik² tau, dah beranak jgn lupa kasi tau... sopan je orangnye, aku suka...

eemm...ni minah kecoh, hehehehe...jgn marah nienie... dia dari mas. memang syok geng ngan dia. ade je benda yang kelakar... nak naik pelamin jgn lupa jemput aku ye.

ha... ni plak intan dari tourism jugak. dia sekepala ngan nienie tu. mana pegi berdua. dah macam belangkas la. kalu dah kena duty sekali, gamat kaunter tu... asyik ketawa je minah 2 org tu... ade je citer hangat.... intan pun, kalu naik pelamin jgn lupa jemput kawe tau. cewah...dengar² org yang keje kat KLIA jugak... abang kastam ker??? hehehehe....

Friday, July 4, 2008

away from office

kekawan.... minggu depan saya tak de kat opis selama 5 hari mulai 7-11 julai 08. saya bertugas di BIC, KLIA (business information centre). kalu tak sibuk saya online ok... daaa....

happy beday lyn ~ 3.7.08 ~

untuk sahabatku noraza linda @ lyn - happy beday 2u. moga pjg umur, murah rezeki, bahagia selalu... cepat skit naik pelamin tu, tak sabar nak makan nasi minyak kau ni...

tulang

percaya atau tidak....aku boleh tercekik tulang ni... macam nak maut tau tak... telan nasi kepal pun tak jalan. aku korek tekak aku dan aku rasa tulang tu baiknya lending melintang kat kerongkong aku... masa tu muka aku merah padam, air mata mengalir.. kutahankan jugak walaupun perit... eemm.. dapat jgk aku kuarkan tulang tu.. aduh... bila dapat amek, besar tu... cemana la aku makan masa tu. sambil mkn sambil dok borang terlampau sangat kot... mlm tu aku rasa tekak aku sakit sangat. mungkin luka kot... sampai hari ni rasa lagi...

langkawi - day 3

hari ketiga : tempat pertama yang kami tuju adalah padang beras terbakar. tak shopping ape pun, cuma hubby aku beli topi tu je... eemm...hencem tak... haruslah...laki mak kan..

Sejarah Padang Matsirat : Padang Matsirat merupakan sebuah bandar kecil di Pulau Langkawi.
Padang Mat Sirat atau juga dikenali padang beras terbakar merujuk kepada satu tempat kejadian yang dikatakan berlaku sejurus selepas Mahsuri dihukum bunuh, pada 1821, Siam telah datang menjajah Pulau Langkawi.
Dato Karma Jaya telah mengumpulkan beras di Padang Mat Sirat sebagai persediaan menghadapi perperangan, dan apabila mendapati pihaknya tidak mampu mematahkan serangan tentera-tentera Siam, Dato Karma Jaya telah memerintahkan beras-beras tersebut dibakar bagi menghalang beras tersebut dirampas oleh pihak Siam.

Baki beras terbakar itu masih boleh didapati di kawasan Padang Mat Sirat, Kampung Raha. Pada suatu masa dahulu, ramai pelancong yang mengutip beras-beras tersebut, dengan itu kawasan tersebut kini dipagar bagi menghalang baki beras terbakar yang semakin sedikit itu daripada habis dikutip para pelancong.

Beras-beras tersebut dikatakan disimpan di bawah tanah sebelum dibakar. Bagaimanapun ia dikatakan bahawa beras terbakar tersebut akan terdedah pada hari hujan.


tempat kedua, pantai pasir hitam atau teluk yu. tak de orang pun kat kwsn tu.. kami singgah pun untuk bergambar je. panas gile lak tu.
Sejarah Pantai Pasir Hitam : Pantai Pasir Hitam ialah satu tempat di Langkawi. Komposisi geologi utama pulau ini ialah granit, batu kapur, syal, dan batu lanar.

Pelancong sering terpesona dengan pemandangan Pantai Pasir Hitam berhampiran Air Hangat dan Kuala Teriang tetapi penerangan geologinya amat mudah. Pantai itu terbentuk hasil paduan beberapa mineral, seperti turmalin, ilmenit, dan zirkon, dengan batuan granit menyebabkannya berwarna hitam.



seterusnya galeria perdana tun dr. mahathir mohamad. kat sini banyak skit la gambarnya sebab kwsn dia pun besar kan. tak larat aku nak jalan. masa ni kaki kami semua mmg lenguh giler. banyaknye brg² tun ni. kalu aku banyak duit, aku pun nak bukak galeri sendiri. sebabnya brg² aku kat umah tu pun tak cukup tempat nak letak.

ha... ni kat air ayaq hangat. eemm...syoknya rendam kaki... hilang skit rasa lenguh. aku mmg kenal kakak dan brother yg urut boleh urut kat tmpt tu. apa lagi, lepas rendam kaki, urut badan la... hubby aku urut kaki je. lama betul kami lepak kat ayaq hangat tu. dalam 3 jam lebih. tak sedar betul masa berlalu. masa check in tu aku mmg dah bg tau nak late check out. janji dalam kol 6 ptg dan aku cuma kena tambah RM 50. kalu lebih kol 6 kena charge sehari punya harga. tapi aku bodek bdk yg jaga kaunter hari tu mintak last kol 7. hehehe....nasib le dapat.

dekat nak balik tu, tiba² safura, husband dia dan anak² dia lalu depan kami.. wah... apa lagi, sempat bergambar la. masa tu safura tengah mengandung 7 bulan. cian dia, nampak sangat tak larat. dorang ade shuting kat langkawi. patutla kami nampak eman manan kat pekan kuah sebelum tu. dah le kat kwsn umah pun hari² boleh terserempak sbb dia dok kat area umh aku. p langkawi pun leh jumpa gak... dalam pada nak kejar balik hotel, sempat lagi singgah dataran lang. p pekena laksa la plak. kat situ pun aku tepon bdk hotel tu minta sampai kol 8. nasib le dia bagi lagi.

lepas habis packing brg, sempat lak lg p amek gmbr kat pantai. konon la tu amek masa matahari terbenam...cewah.... korang nak tau, aku pujuk lagi bdk hotel tu... mmg last aku chck out kol 8.30. hahahaha...bagus tak aku... kuar lmbt dan cuma kena byr RM50 je... makasih abg hotel.. lain kali leh dtg lagi... lepas chck out terus ke airport. tak singgah mana² dah.

flight delay la plak. patutnya kol 10.40 tapi delay kol 11.05. last flight lak tu.. dah le ngantuk gile. sampai lcct kol 12.00 mlm. tunggu adik ipar aku amek. lama lak tu. sampai umah kol 2 pg. lepas kemas semua brg terus tido. aduh... letih sungguh le seluruh badan... tapi semuanya kenangan terindah...

Wednesday, July 2, 2008

langkawi - day 2


tadaa....ni masuk hari kedua kat langkawi. pagi tu kami turun awal untuk bekfes sebab dalam kol 9 kami nak round pulau. bayaran untuk seorang skang ni RM40 dalam masa 4 jam. tempat yg dorang akan bawak tasik dayang bunting (tmpt yg mmg aku idam sgt nak pegi), pulau beras basah dan eagle feeding. transport untuk ke tmpt bot disediakan. so, kami berkumpul kat hotel lepas makan, dalam kol 9 lebih kami bertolak ke tmpt bot tu. aku xcited gile nak jejak tasik dayang bunting!!!

orait....dah sampai pun... masa on the way tu..fuh..indah sungguh keindahan alam kita ni... cantiknye pulau langkawi!! terpegun dibueknyo... nak pegi ke tasik ni kena naik tangga. mak ai...letih jugak la.. aku baca sejarah tasik dayang bunting ni. tak tau le korang nampak tak tulisan kat gambar tu.
Sejarah Tasik Dayang Bunting : Pulau Dayang Bunting merupakan pulau yang terbesar selepas Langkawi di Kedah. Ia terletak 17.6 km atau kira-kira 15 minit perjalanan dengan bot dari jeti Kuah, Langkawi. Jalan perhubungan hanya melalui bot laju yang boleh disewa di jeti pekan Kuah, pulau Langkawi dengan kadar pakej RM45.00 seorang. (tapi kami dpt harga RM40 je)

Pulau ini mendapat nama daripada kisah gergasi sakti yang bernama Dayang Bunting. Pulau ini seimbas lalu menyerupai gergasi hamil yang terlena. Dalam perjalanan ke Tasik Dayang Bunting, kita akan lihat bentuk gunung yang menyerupai seorang perempuan sedang terbaring dengan bentuk kepala , dada dan perut yang sedang bunting.

Di tengah pulau Dayang Bunting pula terdapat tasik air tawar yang berkeluasan 3 padang bola sepak. Sebuah jeti telah dibina di tepian pulau Dayang Bunting untuk bot-bot pelancong singgah. Tangga-tangga dibina ke atas dan kemudian kemudian menurun ke bawah - jaraknya 1 km sahaja. Sebuah pelantar dibina di tepi tasik dan disediakan jaket keselamatan dan bot berdayung dengan kaki dengan sewaan RM15.00. air tasiknya hijau jernih dan menimbulkan panorama yang menarik.

Pulau ini mendapat sejarah dari lagenda seorang puteri kayangan yang jelita berkahwin dengan putera bumi. Anak sulung puteri kayangan mati selepas dilahirkan dan dikebumikan di tasik dayang bunting. Puteri kayangan yang didalam kesedihan itu telah berdoa bahawa mulai dari saat itu, setiap wanita yang berkahwin dan masih belum mempunyai zuriat akan dikurniakan anak sekiranya mandi di tasik itu.



ha.... apa lagi... dengan takde bawak baju spare ke suar spare ke... kami semua belasah je mandi.. rugi ooo tak mandi... bukan selalu datang pun. aku berharap hajat aku ngan kak eda termakbul la hendaknya bila mandi kat situ. kalu tak mandi pun basah jugak kan... baik mandi je terus. bayangkanlah aku mandi dengan suar jeans tu.. tasik dia mmg dalam giler, nasib le ade sewa life jacket. RM5 je. kalu tak de tu aku tak mandi le kot. bukan pandai berenang pun. cewah... bila dah terapung tu mcm terer je... mula tu takut gak nak turun. tapi dorang bg semangat kat aku, tu yg aku memberanikan diri jgk. bila dah syok sgt sampai tak mau naik. basah² tu aku kena naik tangga lagi. beratnye rasa badan sebab suar jeans kan..ya Allah...krem kaki aku... tapi takpe...aku puas! alhamdulillah..hajat aku tercapai akhirnya..amin..


selepas tasik dayang bunting, kami dibawa ke pulau beras basah. cantik air kat pulau ni. singgah kat sini pun kami mandi jugak. tapi tak naik pun banana bot tu. cuma posing je.. dah penat tu, aku beli le air & twisties.. punyala kebulur aku masa tu..tapi nak dijadikan citer, kera tak belajar yg berkeliaran kat kwsan pulau tu p curi twistis aku...hampeh betui la. dah la harge 2.50. beli mahal² buat sedap tekak binatang tu je... yang best sekali, kak eda pun kena kejar ngan kera tu. sampai masuk dalam laut dorang anak beranak.....hehehehe...kelakar la plak. mmg kera² kat pulau tu tak bleh tgk manusia bawa plastik. dorang tau mmg ade makanan punya. mat salleh yg bawak plastik simpan baju pun dorang kejar. hai...kesian kera² tu kan...kebulur... lepas tu kami ke eagle feeding plak. tapi hubby aku tak amek gmbr la masa tu. dia amek video je. syok tgk burung helang berkelian beterbangan kat pulau tu. mamat yg bawak bot kami tu baling kulit ayam kat laut bagi helang tu makan. ha...berlumba² la helang² tu rebut makanan tu.. dah hampir 4 jam kami round pulau, dalam kol 2 kami balik hotel semula. dah rest, mandi, kami kuar balik gie makan.

Sejarah Pulau Beras basah : Pulau Beras Basah terletak tidak jauh daripada Pulau Cenang dan Pulau Rebak Besar. Pulau ini sebahagian daripada 104 buah pulau dalam gugusan Pulau Langkawi dan Kedah. Jarak dari jeti Kuah, Langkawi ke pulau ini kira-kira 20 minit dengan bot laju. Sewa sebuah bot laju untuk ke beberapa buah pulau berhampiran ialah RM150.00. Pulau ini sering kali dijadikan tempat nelayan berteduh ketika laut bergelora ketika mereka kelaut menangkap ikan. Pulau Beras Basah mempunyai permukaan berbukit yang menghalang tiupan angin kencang dengan itu sesuai dijadikan tempat berteduh. Terdapat sebuah jeti dibina oleh kerajaan negeri Kedah memudahkan bot pelancong berlabuh. Pasir di pantainya putih dan halus tetapi kadang-kala terdapat anak obor-obor yang boleh menyebabkan badan menjadi gatal (patutla masa aku mandi asyik gatal je rasanya). Banyak kera terdapat di tepi pantai dan mengutip sisa makanan yang dibuang oleh para pengunjung (ha kan aku dah cakap). Pengunjung juga boleh menyewa paracut yang ditarik oleh bot laju dan melihat pemandangan indah pulau Beras Basah.


sempat singgah kat kedai jual segala jenis minyak gamat. ha...besar gile replika botol gamat tu kan. masa aku pegi dulu tak siap lagi. dah tu kami ke idaman suri lak. mak ai.... nak naik sawan aku & hubby kat situ. kak eda kata dia takde benda nak beli kat idaman suri tu. heran gak aku... dia mmg tak brape gile ngan pinggan mangkuk ni. aku & hubby tak payah cakap la... lama kat situ sebab pilih set yg member hubby aku kirim. aku sibuk pilih untuk mak, mak mertua dan untuk diri sendiri. tak banyak pun aku beli sebab takut tak larat nak bawak nanti. eemm... kotak yg member hubby punya pun dah gedabak beso... naik letih hubby aku bawak. merah muka dia. mmg berat gile. yg kak eda & family baiknya layan makan moktan kat luar.. sorry le lama tunggu ye...



ni le barang² yg kami shopping. masa amek gmbr ni aku tak perasan ade lagi dua tiga plastik kat tepi katil. tapi dah malas nak punggah semua tu sebab kebetulan bateri kamera pun dah nak kong. lagi banyak cokelat dan pinggan mangkuk sebenarnya. patut la masa aku nak amek gambar tu aku rasa macam kureng je barang² yg aku beli. tu pun hubby aku yg perasan barang² yg aku lupa tu ade kat tepi katil... lepas tu

tempat last kami pergi petang tu adalah pekan kuah. kat pekan kuah kami shopping cokelat, kain batik, beg tarik. sempat masuk kedai cuban yang jual macam² jenis rokok. kat sini la aku beli rokok² untuk ayah dan member² masa aku p kursus dulu. pelbagai jenis dan rasa. ha...tgk le hubby aku tu. tak tau mana satu nak pilih. antara sedar dan tidak, kami dah banyak habis duit masa shopping kat langkawi ni. tapi mmg tak kisah pun. sebab mmg berhajat nak beli pun kan. wat ape nak berkira sangat. bukan selalu. malam mmg lepak kat hotel je sebab dah penat sangat. satu hari berjalan je... kaki aku dah mula rasa lenguh yg teramat sgt. nak tido pun tak selesa. tapi lena jugak...

Sejarah Pekan Kuah : Pekan Kuah merupakan pekan dan pintu masuk utama pulau Langkawi, Kedah. Arca helang yang merupakan simbol Langkawi yang terkenal terletak di Kuah. Pekan Kuah mendapat namanya daripada peristiwa kuah gulai yang tertumpah mengenangi kawasan itu. Periuk yang berisi air panas tertumpah ke tempat yang dinamai Ayer Hangat, lantas menyerap ke sebuah paya yang kini dikenali Kisap. Selat Cincin dipercayai berasal daripada pemegang jag air yang terpelanting membelah Pulau Langkawi dan Pulau Terutau. Pergaduhan gergasi yang berlanjutan menyebabkan kilat dan petir sambar-menyambar, sehingga sekelip mata kedua-duanya menjelma menjadi gunung. Mat Sawar yang cuba meleraikan pergaduhan itu gagal sehingga bertukar rupa menjadi bukit yang puncaknya terbelah dua.