Monday, March 30, 2009

hari pertama @ hilton

sampai di hilton dalam kol 12 lebih. terus masuk bilik gubal setup ape yang patut..

lepas dah setel semua... kami ke kaunter untuk check in

dapat bilik tingkat 12.. view bandar pj.. ok la tu..


alhamdulillah... bilik yang cukup selesa... aku sebilik ngan kak eda... kami berehat sampai petang.. lepas dinner kami ke bilik gubal semula..

muka yang agak penat skit sebab dari semalam aku tak cukup tido setelkan hal kat umah.. harap aku ngan kak eda diberi kesihatan yang secukupnya untuk menempuh lagi beberapa hari lagi disini...

agak comel jugak ek muka aku ni... hahahaha... perasan sendiri.. haruslah.. sape lagi nak puji kalu bukan diri sendiri... ade aku kisah kalu korang meluat ape yg aku cakap.. ahaksssss...

kami balik ke bilik dalam kol 1 lebih... fuh... penat giler... bersambung esok hari

Sunday, March 29, 2009

i'm away

kekawan semua... aku kebizian seketika atas urusan kerja di hotel hilton pj... jika ade kesempatan, aku akan n3 citer2 disini nanti...
hari ni dah start check in pun... mula2 ni bz la kejap setup semua benda... esok akan bermula kerja2 yang sepatutnya...
cian hubby kena tinggal lama... tapi semua hal2 kat umh aku dah setelkan awal2 lagi.. sabtu ni baru aku balik... nasib le dekat ngan opis hubby... kalu pape hal senang citer... hehehehe...
skang ni dah jam 11.45 mlm... kami masih dibilik gubal.. yang lain semua dah balik, tinggal aku.. kak eda ngan adan aje... kol 12 chow la... mata pun dah ngantuk.. esok pepagi nak kena stanby... harap2 aku kuat selama beberapa hari disini...

Wednesday, March 25, 2009

sambutan maulidur rasul


24 mac 2009, opis aku ade wat sambutan maulidur rasul dengan menjemput ustaz asri dari kumpulan rabbani. ceramah bermula jam 10 pagi dan berakhir jam 1 tgh...

sebelum bermulanya ceramah, dorang ade jual cd, vcd, buku2 tentang islam dan kurma serta kismis untuk kecerdasan minda anak2..

marhaban beramai-ramai sebagai pembuka tirai majlis...

ustaz asri ni sebenarnya sangat kelakar orangnye... tak mengantuk langsung bila dengar dia berceramah tentang nabi s.a.w... sangat menusuk kalbu setiap ape yang disampaikan...

wah... kusyuk nampak...
sempat bergambar kenangan bersama. semoga apa yang disampaikan dapat dijadikan pengajaran dan pedoman dimasa hadapan...
nota kuku kaki : sebenarnya citer ni dah lama.. cuma aku je yg malas nak upload...

4u kak sue


aku saje tempek gambar yaya sebab dia baru je sambut beday kan... masa ni umur dia mungkin dalam 3 thn kot. sebelum dapat adik dulu pun manja ngan aku. sama mcm si adik la, tak boleh renggang.. dia paling suka amek gambar buat lentok kepala... habit kot...

ni gmbr kenangan bersama abang tersayang... dorg ni suka sangat bergaduh... tapi yaya tak suka balas ape abang dia buat... tapi kalu dah geram sangat mmg teruk gak la dia buat abg dia balik... gmbr2 ni khas untuk kak sue sebab dia tgh buat koleksi gmbr anak2 dia...

Tuesday, March 24, 2009

belated beday yaya

citer celebrate beday yaya ni b4 kejadian yang menimpa ayah aku... aku je lupa nak n3. kak sue dah tanya pun... masa ni tak banyak sgt bergmbr sebab masing2 udah lapoo... menu ari tu simple jek.. satay, mihun grg, grg nuget dan kek comel berbentuk umh ni... so cute... yg paling teruja nak meniup lilin ni tentulah si kecik tu... nampak tak dia tenung je lilin tu cam nak mamam je.... masa ni si abang biasa la... ngan perangai mengada dia tu.. majuk la ape lagi.. suka sangat majuk.. konon kami tak ingat kat dia. sebab tu masa tiup lilin tu takde gmbr dia... tapi yg paling syok, semua org malas nak layan dia... semua orang sibuk makan.. hahaha.... so, kepada nur syafiqah aimiera... maklong doakan moga kakak yaya menjadi anak yang solehah... amin

Friday, March 20, 2009

luahan perasaan...


aku tak suka bila kau bz
sebab kau mcm mengabaikan persabahatan kita

aku tak suka bila kau bz
sebab kau jarang berinteraksi ngan aku

aku tak suka bila kau bz
sebab kau jarang pandang muka aku bila bersembang

aku tak suka bila kau bz
sebab kau dah lama tak lepak ngan aku

aku tak suka bila kau bz
sebab bila aku dekat ngan kau kau selalu tak de kat tmpt

aku tak suka bila kau bz
sebab bila p tmpt kau, kau asyik ke hulur ke hilir

aku tak suka bila kau bz
sebab aku takut kau jatuh sakit

jadi kesimpulannya
hargai SAHABAT kau yang dah lama kesepian tanpa kau disisi

walaupun kita asyik p mkn sama, tapi personaliti kau dah berubah
sebab kau asyik ingat kerja...kerja...kerja dan kerja

kalu suatu hari kau rebah disisi aku
mungkin aku akan biarkan saje tgk kau tejelopok disitu

sebab bila kau sakit pun kau ttp akn ingat pasal kerja
jadi mesti kau boleh bangun sendiri...
___________________________

kadang2 aku terpk jgk yang kau bukan milik aku sorang..
kau ade keluarga dan kerjaya.. jadi tak salah untuk kau pk hal kerja
untuk kebaikan kau jgk bila kau dapat siapkan kerja2 tu
mane tau, suatu hari nanti rezeki untuk kau naik pangkat tu ade
sebab prestasi kerja kau bagus.
jadi...lupakanlah... biarlah aku buang jauh sifat kecik aku ni
aku minta maaf andai kau tersinggung

Thursday, March 19, 2009

alhamdulillah...

aku baru dapat berita yang ayah dah dibenarkan keluar.. doktor kata ayah kena ulang alik untuk wat dressing 2 hari sekali. maknanya ayah kena mengharungi jalan yg tak berapa nak rata kat area selayang tu... ayah cakap jari dia dah ok, tak rasa sakit sangat sebab berbalut, yg rasa sakit tang bahu yang patah tu je.. tak tau le cemana nanti... kena bawa kete slow je lah...
ayah hepi le dapat balik.. dapat le nengok astro sport dia tu. emm.. tu je la yg dia minat. lepas ni rehat kat umh je... mesti dia lagi bosan... anak2 semua kerja.. mlm baru ade kat umh.. umh plak tingkat satu, nak naik turun tak larat.. hehehe... tak dapat ku bayangkan ayah jadi suri rumah tangga sepenuh masa...
what ever it is... aku bersyukur ayah dah beransur sihat... cuma memerlukan rawatan urut je nanti. tu pun nak kena tunggu baik skit bahu dia tu. skang ni pun mak ada urut gak... kasi minyak terkena tang sakit tu.. kurang2 dia akan rasa lega..
kepada saudara mara, sepupu sepapat, jiran2, sahabat2 semua, terima kasih byk2 pada kalian yang prihatin mengenai nasib ayah. terima kasih atas doa kalian pada dia... tq jugak pada yang sudi luangkan masa melawat ayah.. hanya Allah sahaja yang dapat balas budi baik korang semua.

Wednesday, March 18, 2009

celebrate beday ayah @ hopital selayang

semalam, balik dari kerja, aku ngan hubby terus ke hospital. nampaknya dalam seminggu dua ni kami kena berulang ke hospital menjenguk ayah. kalu tak pergi macam rasa bersalah sangat. kesian kat ayah, mesti dia menunggu kedatangan anak2 balik dari kerja. insyaallah.. kalu takde hal lain yang betul2 penting, kami sentiasa akan menjenguk ayah. rancangan dah diaturkan dengan kak sue dan adik2 aku yg lain. kira mcm suprise gak la. mak pun tak sangka yg kami akan buat small party kat sepital tu.. nasib le wad ayah tak ramai pesakit. dengan kebisingan kami, riuh rendah dibuatnya.. nasib le nurse pun tak kisah
tak sangka mak ade masak meehoon untuk kami semua. dia tau punya, balik kerja mesti semua lapar... aku ngan kak sue syer beli pizza, aciq beli kek, yg lain bawak perut aje.. tak kisah, asal ayah hepi kami semua ade disamping dia.
sempat posing sebelum acara memotong kek... biasal la... gila glakmer.. kebetulan semalam, uncle yg dok sebelah katil ayah tu dah boleh balik jadi hanya tinggal ayah sorang je kat wad dia tu. hehehe... kami konker la tmpt tu, ape lagi..

kami dah lama sebenarnya beli hp ni.. masa tu ada hp fair kat platinum walk, murah2 lak tu... kesian kat ayah, hp dia selalu rosak, tu yg mak susah hati, kalu ayh kat luar, bila mak tepon susah nak dapat.. kadang tu kalu dapat ayah plak tak dengar ringing. pernah jatuh dan masuk air masa dia amek air sembahyang kat masjid mane entah... balik tu dia minta kami betulkan. sejak tu lagi teruk rosak hp ayah. ayah suka sangat dapat hp baru. b4 ni dia tak pernah pakai hp yg ade kamera, so bila dah dpt yg baru ni ade plak kamera, suka la... aku cakap senang lepas ni kalu terjadi pape lagi cepat2 amek gmbr, senang ade bukti.. mak plak jeles... emmm... nanti beday mak kami beli yang cocok pakai pensil tu eh... :p mak pun sama pakai hp biasa aje, dia kata asal bleh call.. bukan mcm engkorang (kami adik beradik ar) hp canggih manggih, tapi suka buat miz call soh mak tepon balik.. hp mahal2 tapi kredit tarakk... haa... amek kau!!!

sesi menjamu selera pun bermula, semua tengah kelaparan... senyap le sekejap suasana.. mana taknye, semua mulut penuh makanan... tapi bergambar tetap menten... nanti bila ayah dah sembuh kite p mkn steak ok... ayh mmg suka mkn steak.. kalu tak kerana kejadian yg menimpa ayh, mmg kami dah celebrate kat tmpt biasa pun... tunggu la bila dah boleh jalan jauh sikit... kita p ok.. sape punya turn belanja ek??? paham2 sendiri ar!!!!

ayah ngan abang.. depa dua ni suka bergaduh.. ade je yg tak kena... abang ni degil skit.. selalu kena marah... tapi toksu dia tetap sayang kat dia. rindu la tu toksu dia tu dah lama tak marah2 abang tu... hehehe... ayah nak gelak pun susah, nikan nak marah2... eem... selamat le sekejap cucu2 dia tu dari kena marah... tu yg bising kat sepital pun ayah tak kisah... b4 balik kami bergambar buat kenangan. pertama kali dalam seumur hidup ayah dok sepital. lama plak tu..
lihatlah keadaan ayah.. hari2 tak senang duduk.. bahagian dada ke bahu dia dah mula nampak kesan lebam.. makin membengkak.. dia kata tak tau nak cakap sakit dia cam mana.. aku harap ayh banyak2 sabar... ade hikmah disebalik kejadian... hanya DIA sahaja yang maha mengetahui.. kite berserah sahaja padaNYA moga si jahanam tu mendapat balasan yg setimpal.

Tuesday, March 17, 2009

ayah diserang lelaki ganasss


ahad pagi ayah diserang oleh seorang lelaki yang dalam lingkungan 40an di depan kawasan umh mak. masa tu ayah tengah bawak kete dan tiba2 ada avanza menghimpit ayah dari tepi. ayah tekejut sampai ternaik atas devider. ayah berenti nak turun tapi driver tu menunjukkan penumbuk kat ayah. ayah tak puas hati terus kejar dan halang kete dia balik. masa ayah turun lelaki tu pun turun sekali terus menyerang ayah mengatakan ayah yang salah. ayah cakap lelaki gile tu terus menjerit2 dan tolak ayah sampai jatuh. kejadian bergelut antara ayah dan lelaki bodoh tu didengari adik aku aciq yang kebetulan ada kat umh. dia ingatkan siapa yang gaduh, bila dah nampak ayah dia terus call aku yang pada masa tu aku berada dibanting. dia kata tak tahulah ayah gaduh ngan siapa sampai tersungkur ayah jatuh orang tu tolak. aku terus call ayah. ayah kata dia kena serang sampai anak jari kiri ayah putus orang tu gigit.

aku tekejut gile sampai nak menangis dah masa tu. ayah cakap dia tak tahan sakit dan nak ke klinik bedekatan. aku terus call aciq balik cakap ape yang terjadi dan menyuruh dia turun ngan mak tengok keadaan ayah. aciq kata jari ayah mcm siang daging dengan pisau tumpul. darah banyak sangat keluar. aciq menangis tak tahan tengok keadaan ayah. ayah bedegil bawak kete sendiri ke klinik kita. sampai di klinik doktor buat surat soh p ke hospital selayang. mak dan makcik aku bergegas kejar ayah kat klinik bawak p sepital selayang. masa kejadian tu semuanya berlaku pantas

bahu ayah patah sebab hentakan kuat masa lelaki tu tolak ayah dan tekena tiang lampu. masa tu ayah kata dia dah tak daya nak lawan sebab jatuh banyak kali. masa ayah tolak muka lelaki tulah dia amek kesempatan gigit jari ayah sampai putus. ayah bagi dia penumbuk sebiji kat mata baru dia lepaskan. tapi dia tolak ayah lagi. telinga ayah tekoyak skit sebab kena batu. masa kejadian tu ayah kata bini dia turun dari kete dan menjerit memang laki dia salah. laki dia nak cepat anta dia kat sepital. lepas dia dah tolak ayah mcm orang main ragbi tu, dia terus masuk kete macam tak bersalah. masa tu ayah tunjuk kat dia jari ayah yg dah putus tu... dia boleh buat muka selamba dan terus pegi. memang sial lelaki bodoh tu.


lepas x-ray, ayah masuk plak tempat ape nama entah untuk rawatan jari ayah yg putus tu. doktor kata jari ayah kena potong bagi sama rata sebab nak jahit sekali. mak kata masa tu memang ngeri giler bila tgk. mak kata muka ayah pucat sangat, badan dia lesu. jari ayah takde dari kuku hingga ke keliling pertama jari. aku sedih gile tengok keadaaan ayah.. sampai hati dan tergamak orang tu buat ayah mcm tu.

dari banting petang tu aku terus ke hospital. aku tak dapat balik awal sebab hubby aku jadi photographer utk majlis kawin sepupu dia. masa tgh sibuk2 tu aku suruh aciq ngan bf dia yang kejar ayah dan mak kat sepital. masa kat kenduri kawin tu hati aku tak tenang pk kan masalah ayah

sekarang ayah masih lagi di wad hospital selayang. tak tahu lagi sampai bila. petang ahad tu ramai dengan sepupu2 aku melawat ayah. kebetulan masa kejadian tu adik aku yang bongsu ayu, ikut kak sue sekeluarga ke genting. family day opis marzuki. semua yang dekat ngan mak semua takde... dah nasib ayah jadi macam ni, kami redha, tapi kami semua bengang ngan lelaki bodoh dan gile tu.. tu boleh dipanggil setan! ayah keliru dengan no plat kete lelaki tu. sampai skang kami masih tercari2 no yg sebenar. masa tu ayah pening, sakit.. tu yang tak dapat nak ingat sangat. aku harap orang tu dapat le kena tangkap suatu hari nanti. kalu tak dapat pun biar hidup dia diselubungi rasa bersalah sampai ke mati. report polis dah buat. dah masuk paper malay mail pun semalam. wartawan datang ke hospital amek statment.. ayah tak mau, mak yang citer kat wartawan tu.

kami masih lagi mencari orang tu. dia mesti dok kat area umh mak aku jugak. dapat orang tu belasah cukup2 baru anta balai. puas hati aku...

anak2 buah ayah yang datang melawat... kesian ayah, nak bangun susah nak tido susah, nak jalan sakit, malam lagi sakit sebab sejuk. serba tak kena dibuatnya..




mak penuh sabar menjaga ayah dari hari pertama sampai hari ni. hari2 urut belakang ayah sebab dia kata tak tahan sangat sakitnya. ayah tak pernah kena sakit teruk sampai cam ni. ayah memang tak de penyakit lain. dia seorang yang xtif. dah jadi cam gini memang kesian sangat... susah pergerakan dia, sampai nak bangun pun kena angkat dia pelan2... sepanjang aku bersama ayah kat hospital, aku tak tahan sebak sebenarnya, tapi aku tahan sebab tak mau tunjuk kat semua yg aku betul2 sedih tgk ayah... aku doakan moga orang giler tu hidupnya merana sampai dia mampos.

hari ni hari jadi ayah.. kami semua nak celebrate beday dia kat sepital. tak sangka plak saat dia nak sambut beday ini jadinya. aku harap ayah tabah menghadapi ujian dariNYA. aku sms wish beday kat ayah pagi tadi... hepi beday ayah, moga panjang umur, cepat sembuh... kami semua sayang ayah... (air mataku mengalir)

Friday, March 13, 2009

soooo sweet!

suka tgk pe'el dak kecik ni. comel sgt. masa ni kami kat MJ, hubby ngah cari baju untuk kenduri kawin sepupu dia minggu ni nanti. yg dak kecik ni pun ikut gak nak bukak baju. aku layan je kerenah dia.... yang pastinya speak pinky dia ttp menten kat mata ok.. bergaya habis.. lama la plak paklong dia menerai baju... sampai pic yg last tu dah habis bosan kot menunggu.. maklong and paklong luv u so much!

Thursday, March 12, 2009

backdated story

assalamualaikum semua... emm..sungguh lama aku tidak mengupdate sejarah hidup aku kan. bz ade, malas ade, putus asa ade, bengang ade... semua perasaan bercampo dalam hatiku ini. kenapa aku jadi begitu??? emm.. ade la sebab musababnye... mungkin kerana terlalu emosional dua tiga menjak ni... pada yg terasa hati kepada perubahan jiwa aku sejak kebelakangan ini, aku minta maaf le bebanyak... bukan niat dihati hendak menyinggung hati dan perasaan semua, tapi ianya lahir dari jiwa ku yang kacau bilau.. huh... sensetif plak jadinya...
k lah... berbalik pada citer yg lepas2 ni... sebenarnya banyak tempat dan peristiwa yg terjadi. cuma antara malas dan tak kuasa untuk aku bercerita dan berkongsi cerita. mud tarak la katakan...
kisah lepak kat mc'd ni dah lama sebenarnya. tak silap aku dari ujung bulan 2 kot.. masa ni aku ngan hubby baru balik dari banting. oleh kerana terlalu rindu kat budak kecik ni, kami p le amek dia. bawak p mam mc'd... punya la bising mulut dia masa ni. tak berenti mengomel.. kuat lak tu suaranya.. rasanya dia la yg paling kecoh dari cina2 yang ade lepak kat situ. sampai paklong dia soh diam, dia marah paklong dia balik... hahaha... lawakss...
skema tak budak 2 org ni... gud boy and gud gel... jgn main2 tau.. dorang ni mengikut arahan kerajaan, arahan untuk keselamatan bersama... hehehe... dorang ni takut kalu polis tahan... baguskan... mcm ni anak la bijak.. tapi kenapa muka masing2 muncung tu... ade yang tak kena ke.. masa ni b4 ke ttwgsa. depa ingat tak jadi p, tu la masing2 muncung 14..
bila dah sampai... tak cukup kaki nak berlari... masa ni aku p ngan kak sue and budak2 ni je. suami masing2 kerja... tiap minggu sibuk nak p joging.. joging ke hape dah panas terik ni...
posing dulu.. walaupun tengah panas terik...
bdk2 tu sampai tak tau nak main yg maner satu dulu... banyak plak mainan skang ni. ok la.. dah ada pembaharuan skit.. dulu serba serbi dah lapuk... masa aku pegi tu semua dah tukar baru..

haishh... rosak plak buaian tu cek kak oi... kau ingat kau tu body ziana zain ke ha... tak sedar diri... hampeh...

bila peluh dah basah satu badan dan masing2 dah kehausan... semua minta balik.. tak larat dah... seronok kami bila tgk anak2 heppy sakan... bebas le dorang berlari sane sini. nanti ade masa kite p lagi ok...

ok kak sue... ceq dah tunaikan tanggungjawab masukkan citer yg dah hampir nak lapok ni... jgn marah ha ceq perap lama story ni...

Thursday, March 5, 2009

yaya besday

utk anak manja maklong ni
yg comei dan bijak ni
maklong nak wish hepi besday
moga jadi seorg ank yg solehah
bijak, seseorg ank dan kakak yg penyayang
rajin2 tolong ibu ye
maklong always luv u
ummmuuaaahhh.....

Wednesday, March 4, 2009

very de sorry

kepada semua sahabat blog, sahabat handai, sedara mara, sepupu sepapat, jiran sebelah umh, jiran2 kampung.. maaf bebanyak... aku kebizian skit minggu ni
pada yg sudi tepon, email, msg & wat ever, yg sudi menanya khabar knp blog aku menyepi.. harap tenang ye semua.. insyaallah minggu dpn aku cuba n3 citer2 yg sememangnye byk utk dikongsi
emm... laku jgk blog aku ye... ;p ada yg jeles tu kalu aku ckp camni.. paduli hape haku
aku tau... yg dengki ngan aku tu pun dok skodeng blog aku gak.. emm.... silakan... aku jemput semua, tak kira musuh ke hape ke... selagi engkorg sudi ape salahnye
no hal la beb....