Sunday, May 31, 2009

perjalananku

saje tengah buhsan ni, nak citer skit sepanjang perjalanan kami. dari kl kami bertolak lepas maghrib dan kami singgah makan kat burger king di stesyen minyak petronas dekat highway karak. lepas kenyang perut terus perjalanan diteruskan. dalam kol 8.30 gak la... tanpa sebarang masalah, perjalanan kami berjalan dengan lancar. kami tiba di sungai koyan jam 11 mlm sebab nak singgah umah member juki amek barang. mak pada member juki tu sempat lagi menghidangkan serba sedikit makanan ringan buat kami semua. yang best nescafe panas. huh... nikmat! lepas tu kami teruskan perjalanan sehingga ke simpang sungai koyan. kami berenti makan plak kat situ. menunya sup tulang, tomyam campo, daging masak merah, telur dadar dan sayur kailan ikan masin. mak ai... berselera kami makan. masa tu dalam kol 12.15 mlm. patutnya kami nak tunggu kazen2 yang lain untuk makan sekali tapi dorang masih jauh ketinggalan. tak sempat la kami nak tunggu. gendang dendut tali kecapi, kenyang perut senang hati... hahaha... mana tak senang hatinya. lepas perjalanan diteruskan, aku, kak sue ngan budak2 keras membongkang kat belakang. nasib tak bannyak kete. kami tiba di kampung jam 4 pagi. alhamdulillah... selamat semuanya. pastu ape lagi.. teruslah beradu.. masing2 keletihan, nak2 plak driver 2 orang tu... (juki & hubby aku ler) dorang gilir2 drive. so next story after this... tunggu!! nak p pasir mas plak... ade hal.

hari kedua di kg

assalamualaikum semua... pagi ni aku berada di kampung. pagi2 lagi dah online.. saje mengisi masa lapang. xceli tengah q nak mandi... tapi rasa cam malas lagi nak simbah badan ni ngan air yg sgtlah sejuk... syok dok kg kan... sejuk je suasana keliling... kalu malam tak payah beracond, fuh... sejuk beb.. tengahari jap lagi kami akan ke rumah kazen aku yang nak bersanding tu. pengantin pompuan ade ngan kami skang ni. sementara tunggu family dia sampai, dia lepak ngan kami dulu la... dah dua hari kami kat kg. rasa sekejap je. esok nak balik dah... aduh... belum puas lagi keliling kg. semalam p shopping kat rantau pjg pun kejap jek... insyaAllah... esok p shopping kat tanah merah je... nak p beli kopok orang kirim... ok lah, turn aku nak mandi plak. bui bui!!

Friday, May 29, 2009

away from may 29 till 2nd june 09


petang ni aku, hubby dan kak sue sekeluarga akan pulang ke kampung untuk menghadiri majlis kenduri kawin sepupu aku di kelantan. so perjalanan kami akan mengambil masa dalam 5/6 jam... tengah malam kang la baru sampai gamaknye... harap perjalanan kami selamat pergi dan balik dan harap tiada sebarang masalah sepanjang perjalanan kami. kali ni kami balik satu kete aje. kami naik kete kak sue. save skit. leh syer2 minyak... perjalanan pun selesa, sekali dalam satu kete, mesti seronok. dah lama tak satu kete ngan dorang. mungkin konvoi ngan sepupu sepapat yang lain atau kami gerak dulu. tu semua tak pasti lagi.

lama tak tengok sawah bendang... maklum le... setahun sekali je balik kampung. thn ni kira 2 kali le aku balik. selalunya balik raya je. family aku dah berangkat pagi tadi. harap jugak perjalanan dorang selamat sampai. lama tak berkumpul sedara mara. harus seronok... tak sabar plak rasanya.

dalam beberapa hari ni mungkin aku tak online. doakan perjalanan kami selamat pergi dan balik ye... jaga diri semua. selamat berhujung minggu.. jumpa lagi di minggu depan... luv u oollsss!!!

Tuesday, May 26, 2009

♥ . ._Happy Anniversary_. . ♥

Allah selamatkan kamu... Allah selamatkan kamu... Allah selamatkan JODOH kamu... Allah selamatkan kamu... yehaaaa... hepi anniversary to kak sue and juki... yg keberapa ekk?? lupa arr... welllll, moga jodoh kamu berdua berkekalan sampai ke syurga.. moga dikurniakan rezeki yang melimpah ruah berkat kehadiran 3 orang cahaya mata. bila nak tambah lagi??? hahahaha... sori la kak sue, ni je gmbr yang gua ada... gmbr u yg chun chun banyak kat laptop arrr... hehehe... jgn makan hati lak eh... sori again sebab terlupa nak wish awal, tak hengat la beb. anyway... jgn lupa belanja makan ok.. luv u ollss!!!

Monday, May 25, 2009

hepi hepi hepi ! ! !

alhamdulillah... hubby dah selamat sampai jam 4.30 ptg sabtu lepas... amek aku kat umah kak sue dalam kol 6.30 gitulah... lega hati semuanya ok.. dia pun sihat.. kali ni dia tak shopping banyak sebab takde benda yang menarik.. katanya... barang2 pun mahal. aku tak kesah semua tu asal dia selamat ke pangkuan aku udah le... (hehehehe... betui kaaa??)

gmbr2 hubby nanti aku n3 later lah eh.. skang ni mud tarak mari lagi...

anyway... congratulations 2 my hubby and juki and mat yie kerana telah menerima anugerah sebagai manager, pearl manager dan diamond manager... apakah itu??? tunggu!!!

to kak sue and family, tq banyak2 sebab sudi tumpangkan aku bermalam kat umah dorang. jaga makan minum aku... ye lah, aku kan kurang kasih sayang sejak ditinggalkan... hehehe... mesti meluat dia baca ni... tq tq tq!!!

Saturday, May 23, 2009

. . . larut malam . . .

waktu ini jam menunjukkan 1.14 pagi... aku masih belum dibuai mimpi. bukan tak mengantuk, sebenarnya mata dah lali tapi perasaan nak tido tu belum ade lagi. masih boleh bertahan... skang aku berada kat umah kak sue, baru balik dari umh mak. aku masih sendiri dan menyepi di balik tirai sedangkan manusia lain sedang enak dibuai mimpi indah dan menunggu mentari pagi kembali menyinar menyembah bumi... sambil mendengar alunan muzik sentimental, hati aku tiba2 menjadi sayu. baru ditnggalkan seketika terasa begitu lama. tak dapat aku bayangkan jika maut memisahkan kami... huh... jgnlah diwaktu ini. biarlah kami berdua bersama seribu tahun lagi dan berilah peluang pada kami untuk terus menikmati keindahan alam maya ini ciptaan mu Tuhan...

sayang ku menghitung hari.. dengan debaran di hati.. saat-saat berjauhan teramat menyiksakan.. sayang sejak engkau pergi.. waktu seakan terhenti..dalam rindu kubisikan lagi namamu.. belum pernah ku alami keresahan yang begini.. siang malam ku bagaikan tiada berbeza.. dalam hatiku bertanya apa kau jua gelisah.. menghitung hari untuk segera kembali.. sayang dalam perpisahan.. terlalu banyak godaan.. demi kejujuran ini.. tidak kuhiraukan.. sayang bila kesunyian.. ku diburu kebimbangan..

inilah lagu yang baru aku dengar di sinar fm... menghitung hari-salamiah hassan.. kena la plak dgn jiwa kacau aku skang ni... semua dalam umh ni dah lena diulik intan, hanya tinggal aku je yang masih tak mengerti keindahan purnama malam..

aku... masih menghitung diri.. kesiangan yg panjang... malam yg sepi... ingin mengisi kekosongan hati...padamu kasih... aku merindui.. dengan kalimah.. malam siangku.. berliku liku.. duri dugaan.. siratan cinta...

nota kaki : jiwa kacau keseorangan... penantian satu penyiksaan bagai pungguk rindukan bulan

Friday, May 22, 2009

♥ ku tunggu kepulanganmu ♥

insyaAllah... esok petang hubby sampai kl. harap2 semua selamat. semalam pagi aku saja cuba call dia, tak sangka dapat. dia pun tekejut sebab hp dia tak pernah buat roaming pun. kami penuh xcited bersembang. tgh syok dia dok stori mori, line putus.... dan sampai skang tak bleh dah nak call. namun, aku happy la jgk, kurang2 tau dia selamat sampai dan tak de masalah. alhamdulillah... kesimpulannya.. ku tunggu kepulangan mu sayang... ahakssss.... (dok pk ape la dia beli untuk aku ek??) lalalalala.....

Wednesday, May 20, 2009

ku ditinggalkan :(

first sekali syukur, aku telah selamat menduduki exam pada pagi ini. alhamdulillah, semuanya ok. insyaallah... kalu ade rezeki lulusle gamaknye tu. kalu idak repeat le lagi. tak rugi pun... hehehe... aku gunakan sepenuh masa yang telah diberikan. no main main ok.. siyes giler aku dalam dewan tadi.. ahakss... doakan aku lulus...


hari ini sehingga sabtu aku ditinggalkan keseorangan meratapi kesedihan. huhuhu... hubby aku p trip kolej melati, yg sememangnya tiap thn kolej dia buat. termasuklah kolej2 lain kat uitm tu. kenapa aku tak ikut?? bayar la sendiri ok... maner cukup duit.. aku ni bukan mewah sangat. cukup cukup makan aje.. alhamdulillah... xceli banyak lagi kegunaan duit tu, mcm ujung thn ni nak balik kg, perancangan bercuti bersama keluarga, kenduri kawin adik ipar aku... rotex insurans kete kete kami.. mcm hubby aku n semua staff yg p tu kolej yg sponser, tak kisah le sangat, tak kuar duit banyak pun, cuma untuk shopping je. boleh la takat tukar 4 5 ratus tu... oh ye... ke mana hubby aku p kali ni???

yes... disinilah dia hari ini, chiangmai, thailand... sawadikap... masuk pintu kuar kot tingkap... hehehe... kuar dari rumah kol 5.30pg... terus ke uitm, park kete kat situ, naik bas dgn semua staff yg pegi menuju ke lcct, flight jam 10.30 pg. dah le tgh exam, campo sedih kena tinggal... hei... nasib nasib... mungkin la ni dah sampai hotel kot. harap semuanya selamat. risau gak, musim H1N1 ni... harap tak de pape la... sebelum berangkat tadi, sempat dia call aku dan kebetulan aku mmg betul2 baru habis peksa... huh, aku ingat tak sempat nak borak b4 dia berlepas... dah pesan itu ini, dan sekarang kami dah terputus hubungan untuk 3 hari. sabtu kol 12 flight balik kl... 3 hari ni aku merempat umah kak sue... bukan ape, kang dok umah sorang2 emosi lebih plak.. baik dok umah kak sue, ade gak bdk2 tu.

kenapa aku tak dok umah mak aku??? emm... dorang pun jarang ade kat umah. nanti aku asyik gaduh ngan ayah aku.. dia suka tgk sport, tak suka layan citer melayu ke ape ke... asyik su....kaannn je... boring.... so skang ni, hati dan perasaan aku agak emosi, tak boleh tersentuh skit, pasti akan sentap... jaga jaga!!!!

nota rindu : suamiku, moga selamat pergi dan balik... take care...

Tuesday, May 19, 2009

!!!! arrgghh.... esok exam!!!


sesiapa yang berkhidmat di agensi kerajaan pasti tahu apa itu PTK. ye... exam yang pasti membuat kepala otakku menjadi beku untuk mentelaah buku2. bukan tidak mahukan kejayaan tp mungkin tidak begitu berusaha ke arah itu. hehehe.. aku malas skit baca buku, tapi alhamdulillah, aku cuma repeat satu paper aje.. masa baca ok, tapi untuk ingat balik, so sori.... tapi kalu majalah ujang ke urtv ke, media hiburan ke... aku pasti akan katam sampai habis... ni lah orang melayu, malas berusaha tapi inginkan kejayaan... contoh paling dekat aku la kan... insyaallah, aku akan kuatkan semangat untuk study hard! ya... pasti aku boleh... yes!!!

♥ 3 of us ♥

petang ahad, kami bertiga lepak sambil bersantai @ ttwangsa.. masa tu kol 3 ptg. fuh, matahari tengah naik tepacak beb.. tapi dah janji ngan si kecik nak bawak main kat taman, tepaksa la p jgk walaupun terasa matahari sejengkal je atas kepala. tapi kekadang tu redup gak dan yang paling syok, tiupan angin petang... emm... tenang rasa jiwa. bukan tak leh p ptg skit dalam kol 5, tapi masa ni kami baru balik dari the mall. p makan n jalan2 cuci mata. mula tu ingat nak p main game kat atas the mall tu, tapi tak sangka dah tutup plak. tak tau la tutup terus ke atau proses baik pulih... itu kureng pasti la plak. mcm biasa adik mesti dok ngan kami tiap ari minggu, tapi kali ni kak sue sporting sangat sebab xceli dia kena balik kg, nenek sedara dia meninggal, aku punya la pujuk dia soh tinggalkan adik ngan kami... tak sangka sangat dia bagi... tq tq tq...

pimpin tanganku moga kau tidak jatuh tersungkur... langkah seiringan berdua bersama



setenang jiwa dan perasaan... indah sungguh ciptaan yang maha esa...

ketahuilah sayangku... aku teramat sayang akan kamu... aku akan tetap setia walaupun perutmu kian mengembang... ahaksssss


insan yang baru mengenal erti kehidupan, namun masih tercari cari realiti atau fantasi.

langkahmu membawa seribu erti.

langkah demi langkah untuk menuju kejayaan. yang pasti kau berusaha untuk ke arah itu.

setiap usaha pasti ada kejayaan.. ya... kau berjaya mengharungi segala rintangan seorang diri tanpa bantuan sesiapa... kau begitu tabah dan berani... aku pasti bila dewasa nanti sifatmu akan terus begini...

kau sungguh berani mencuba semua yang berada didepan matamu... sungguh kuat azam mu wahai anak kecil. bagus... teruskan berusaha

mencari sesuatu yang baru... keluarlah dari kepompong lama, berani kan dirimu, tabahkan hatimu... pasti kau perolehi semua itu

begitu seronok sekali bila diberi kebebasan, ya... diwaktu inilah segala kebebasan akan diberikan. sebelum kau meningkat dewasa, buatlah apa yang tergerak dihatimu, bila dewasa nanti, langkahmu pula akan diperhati...


apalah yang anak kecik ini mengerti selain ingin mengecapi kebahagian dan keseronokan. sentiasa inginkan belaian dan kasih sayang yang secukupnya. hatimu bersih sesuci embun pagi. kau masih mentah untuk mengetahui segalanya dek kerana jiwa dan nalurimu masih halus untuk mengetahui semua itu. namun ketahuilah sayang... kami amat amat sayang padamu....

sayangku, terima kasih atas perhatianmu... kau menjaga tiap langkah kami sepanjang kami mengecapi keseronokan ditaman yang penuh seribu erti kenangan antara kita. pasti kita disini lagi suatu hari nanti untuk mengimbas kembali saat manis itu...

tidurlah sayangku... ku tahu dirimu begitu lesu setelah seharian berlari mengapai pelangi petang. jagamu ku tunggu dengan seribu harapan untuk hari esok.

Monday, May 18, 2009

email from mek na

Salam...
Kami sekeluarga amat berbesar hati mengundang tuan/puan
Majlis: Kesyukuran dan sambutan hari jadi anak sulung kami :
Tarikh: 30 Mei 2009
Waktu : Majlis Kesyukuran dan doa selamat (Lepas Zohor)
Majlis Hari Jadi ke 7 - Muhammad Farid ( 2.30 - 6.00 Ptg)
Lokasi : No **, Jalan SG */**
Taman Sri Gombak

(Rujuk Lampiran)
Sekian. Terima kasih.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


haishhh.... ngape le time kekawan wat makan2 mesti tak kena ngan time aku. aku tingin sangat nak jumpa mmbr2 lama... tapi apakan daya... aku kan ke kena kelek kelate untuk majlis kenduri kawin kazen aku ijai tu. yg pakai pink tu... yg jambu tu... bila aku send msg kat mek na, dia balas no komen... huhuhu!!! bukan salah aku laaa... bukan aku pinta jadi begini... mesti korang cakap aku sengaja tak mo jumpa korg kan!!!... aku mau!!!! arrgghh!!!!!!!!!!

Friday, May 15, 2009

esok adalah hari guru


esok hari guru... ishh!!! teringat plak zaman sekolah dolu dolu.. teringat cikgu2 yang pernah mendidik aku, pernah marah pada aku, pernah tengking tak siap keja sekolah dan banyak lagi lah... kalu nak citer pasal sekolah ni mmg seronok.. mcm2 jadi, maklumlah.. waktu tu zaman kenakalan... zaman nak kenal erti dunia... aku ngaku aku agak nakal masa sekolah dolu.. hehehe... tapi aku pengawas ok! team leader lagi tau... tau tau je la bila sekolah semua pompuan, masing2 nak tunjuk hebat... tapi sekolah kami berdepan dengan ampang boys.. berchenta la apa lagi.. sungguh indah waktu itu... zaman chenta monyet.. ahaks... sape sape dari args mesti terkenang semasa dulu..

aku cam rasa nak scan gmbr zaman sekolah dulu la... nak syer ngan member2 blog dari args. nak imbas zaman kegemilangan dulu... harus balik ni selongkar lemari ok...

pada guru2 args, pada kazen2 yg juga seorang guru, pada mmbr2 blog yang mungkin seorang guru dan pada seluruh guru2 di mesia ni, aku ucapkan selamat hari guru... pada cikgu2 args, tengkiu atas didikanmu, aku kenang sampai ke tua.

dan tak lupa untuk kazen aku sorang ni, marzuki le.. esok juga adalah beday dia. sama ngan hari guru... tapi dia tak pernah bercita2 nak jadi guru ;p hepi beday 2u, jgn lupa belanja makan ok...

Mei datang lagi

ermmm.. pejam celik pejam celik dah masuk bulan mei... kejap je masa berlalu.. dah masuk tengah tahun... ape transformasi yang aku dapat sepanjang setengah tahun ni?? emm.. semua tetap sama... semua seperti biasa... tiada ape yang berubah... pegi keja balik keja, rutin harian tetap sepertu dulu

ape yang tak best pada aku hari ni??? rasa cam boring, bosan, sunyi... rasa ingin menyendiri membawa diri... bukan kerana hati terluka tapi rasa macam tak best je jiwa dan perasaan ni. adakah mungkin kerana cuaca di luar yang mendung seperti awan ingin mengeluarkan air ke muka bumi??? fuh... mcm2 aku pk skang ni... pk masa depan, ape akan jadi selepas ini.. terasa usia dah makin tua, haishhhhh.... ape sebenarnya???

tgh syok mengelamun tadi, sambil dengar lagu kat sinar fm, aku teringat kembali zaman dulu dulu... zaman kanak2.. zaman sekolah... zaman bercinta, bekerja... cepat betul masa berlalu... isshh... kuar lak lagu alleycats, berita dari rantau, mcm paham je aku tengah mengalami masalah jiwa ni.. ahakss...

ah... sudah2 la tu nak mengelamun pun... banyak lagi keje nak buat.. hehehe... dah tentu hari jumaat ni waktu lunch panjang... apa lagi, tido arrrr.... esok lusa lak cuti... yahuuuuuuu!!!

Thursday, May 7, 2009

persandingan 2 mei 09

sambungan n3 majlis adik ipar aku ni... lepas zohor kami belah lelaki sampai di dewan ramli ngah talib, atucara telah disusun oleh wakil pihak perempuan. semua berjalan dengan sempurna, dari luar dewan sehinggalah ke pentas pelamin yg tersegam indah dengan pelita yang menghiasi suasana petang itu.

menyambut sang suami dengan menghulurkan salam tanda hormat. berdua menuju ke dewan untuk mempersembahkan adat sebagai raja sehari

menjadi tontonan umum kepada keluarga, saudara mara, sahabat handai dan tetamu yg datang. menjadi perhatian penuh sehingga tersimpul malu kedua mempelai ini


sessi bergambar untuk diabadikan sebagai kenangan terindah. kedua mempelai ini sangat malu untuk bergaya kerana ditonton oleh para hadirin yang ada di bawah pentas.


sesi memotong kek... setinggi 3 tingkat dan seterusnya majlis makan beradap dilaksanakan. jgn tak tahu, aku ngan hubby turut serta makan bersama pengantin... hahahaha... tetamu terhormatkah???


mereka mereka ini mmg giler berkaraoke... memane tmpt kenduri kawin sure ade muka depa ni. mmg hantu melalak... nak nak yg gmbr fes tu.. tu le adik kedua hubby aku.. lepas ni dia plak nak naik pelamin... emm.. elok le buat cepat2..


jez nak syer gmbr baby ni ngan korang. aku ngan kak izan terlalu teruja ngan baby yang diberi nama dania ni.. sungguh montel. nampak muka dia masa ngan kak izan tu... mcm baby michallen kan... (betui ke aku heja ni??) masa aku p ali ngan zu tunang bulan satu lepas, dia kecik lagi. ni amek kau... muka masam je... panas kot... btw... tahniah kak izan, jaga kesihatan ok... moga kali ni tak de halangan yang menimpa kamu.


penutup story ini, kak shua doakan moga kalian berbahagia selalu, layarilah bahtera rumahtangga dengan penuh kasih dan sayang, percaya mempercayai, jujur dan yang penting, sikap tolak ansur mesti ada dalam diri kalian. jgn pentingkan diri, sentiasa ingat keluarga terutama mak dan ayah. moga cepat mendapat zuriat... selamat penggantin baru... moga kekal ke anak cucu!



Wednesday, May 6, 2009

pernikahan ali & zu

jumaat, sempena dengan cuti hari pekerja, kami sekeluarga belah hubby aku berangkat ke parit buntar pada jam 9 pagi untuk merialisasikan impian anak teruna bongsu mertua aku mengikat ikatan kasih bersama pasangannya zuliana. seperti yang telah dijanjikan, sebelum bertolak, kami semua berkumpul di rumah mertua aku. ade setengah memang dah tunggu di tol bukit raja. perjalanan diteruskan sehingga ke perhentian tapah.

kami berhenti berehat sambil menikmati juadah yang telah disediakan oleh mak mertua aku. setiap sorang nasi bungkus berlaukkan ikan goreng, sayur campo dan sambal ikan bilis. walaupun simpel, tapi berselera kami makan dengan keadaan angin sepoi sepoi bahasa. kami pakat ramai2 lending bawah pokok. nasib mak mertua sediakan nasi bungkus, kalu nak harap beli kat pehentian tu, dah le mahal, ramai lak tu manusia... maklum, cuti panjang kan... kami sampai parit buntar sekitar jam 4 ptg. lepas family lain semua dah masuk homestay, (tmpt sama masa dorang tunang dulu) aku, hubby dan kak izan sekeluarga gerak ke parit buntar inn. kami menginap disana. bukan tak mau campo family lain, tapi ramai sangat... saje untuk keselesaan semua juga. kalu campo kami lagi, mau sesak nafas dalam umh tu... tiada xtvt yg menarik sepanjang malam sebelum bermula esok hari.

pagi2 lagi kami dah bangun untuk hantar adik ipar aku ke butik pengantin. sampai je zu dah mula diandam oleh mak andam yang lupa aku nak tanya sape nama dia. kami lepak jap kat butik tu. lepas tu balik hotel bersiap

jam 10 pagi, kami tiba di masjid permatang pasir... tak silap aku la. acara pernikahan berjalan dgn lancar. hanya beberapa soalan saje yang tok kadi soal, dan alhamdulillah semua dia dpt jawab dan dengan hanya sekali lafaz, mereka sah bergelar suami isteri. teringat zaman kegemilangan aku dulu... cewah... syok kan jadi raja sehari...


alhamdulillah.... impian tercapai jua. moga doa yang diaminkan menjadikan kalian hidup bahagia hingga ke akhir hayat. laksanakan tanggungjawabmu sebagai suami dengan adil dan saksama. walaupun dirimu kini mempunyai keluarga sendiri, tetapi jgn lupa akn jasa ibu bapamu... sentiasa ingat pada mereka...


sahkan ape yang benar, perjanjian kini termaktub kepada syarat dan terma.

ewah, ape la yang suka sangat tu. gumbira sangat nampak. ke kena nyakat ngan tok kadi...

seterusnya, pembatalan air sembahyang pun dijalankan. aku terima nikahnya si polan binti si polan dengan mas kahwinnya sebanyak RM80 tunai.... yes, itulah jumlah mas kahwin yg telah diberikan kepada pengantin pompuan. duit hantaran sebanyak... biarlah rahsia


seutas rantai tangan sebagai hadiah kepada si isteri disaksikan dengan cincin ikatan pertunangan. salam permulaan pembuka lembaran baru sebagai tanda hormat kepada suami tercinta. terimalah daku seadanya.

sebanyak 14 dulang hantaran diberikan kepada si isteri dan dibalas sebanyak 16 dulang hantaram daripada isteri tercinta. kami tak sempat nak amek gmbr dari pihak pompuan sebab dorang tak bawa sekali masa akad nikah ni. dorang dah letak kat dewan. aku pun kompius sebenarnya knp dorg tak bawa sekali masa akad nikah... its ok... gmbr diatas, kek yg ditempah parit buntar sehari sebelum majlis dan bunga telur sebanyak 40 cucuk hasil gubahan mak mertua aku sendiri.

sireh junjung salah satu perkara wajib dalam setiap hantaran perkahwinan dan kain ela sebagai hadiah langkah kepada kakak pengantin perempuan yang digubah menjadi buah manggis juga hasil gubahan dari mak mertua aku sendiri.

juga kain ela, langkah untuk kakak kedua dan buah buahan termasuk hiasan bawang putih (gula didalam sebagai pemanis) sebagai penyeri bakul... kekekeke... kretip mak metua ni

sejadah dan al-quran juga tuala yang ditaja oleh saudara terdekat. time kaseh bebanyak atas tajaan ini...

kain ela dan telekung yg dihias menjadi topi...

jam tangan, kasut dan handbag

perfume, barang make-up dan pembersih muka, juga ditaja oleh pihak tertentu... murah sungguh hati orang itu... tqvm! ape yg aku taja????? sedikit sumbangan dan lelain tu masa kenduri belah lelaki nanti. tamat sudah citer pernikahan, majlis persandingan akan bersambung nanti... tunggu!!!