Friday, October 30, 2009

pagi ni ~ kring kring..... hallu!!!

019-660 . . . . kring kring... kring kring... 2-3 kali tunggu sampai masuk voice mail, try lagi, tak de jawapan jugak. call balik member aku wahida cakap tak de rezeki kot. wahida kata try lagi. dengan gigihnya aku try jugak lagi. sekali tu...
budiey : hello....
aku : hello, assalamualaikum... abg budiey ye
budiey : ye, saya
aku : bang, tiket masih ade lagi ke
budiey : ada... citer ape nak tgk? [antara SORORITY ROW @ PAPADOM]
aku : papadom la bang
budiey : untuk berapa orang ye?
aku : saya ngan husband bang, 2 orang je
budiey : eh, lupa plak, sape nama tadi?
aku : shareena bang
budiey : ha... shareena dok maner?
aku : gombak bang
budiey : ok, abang belikan tiket, satu RM5, so dua RM10
aku : ok bang
budiey : jgn tak dtg tau...
aku : harus, nak jumpa abang le ni
budiey : ok, kita jumpa disanaaaaaa....
aku : ok bang, terima kasih
budiey : ok shareena, kita jumpa ahad nanti... bye
aku punya la tegedik2 call wahida balik cakap dpt. tapi aku tak dpt p sekali ngan dia sebab dia pilih citer sorority row, citer tu untuk hari sabtu, papadom utk ahad. itupun kalu hubby nak pegi sebab dia alegik skit nak tgk wayang kat klcc ni. dia lagi better kat mid valley. aku paksa jugak, bila aku cakap dah dpt ckp ngan budiey dan dah dapat tiket tu, dia jez jwb ok je... tak pe, aku akan pastikan yang aku akan pegi jugak jumpa abang budiey tu kat klcc ahad ni. kalu tak de rezeki, aku bagi le kat sesapa yang terasa nak pegi... tunggu je la next week ape kesudahannya ok.

pada engkorang yang terasa nak cuba nasib
maner le tau kot masih terbuka lagi peluang ni
tunggu ape lagi... call le skang!!!
maner le tau, kot muka korang masuk blog dia ke
glakmer gitu....

Thursday, October 29, 2009

nilai kasih seorang anak

semalam, tgh layan tv, hp aku munyik... kuar nama juki iaitu kazen aku hubby pada kak sue. bila aku angkat, bukan dia yg ckp tapi anak dia, si abang aiman tu. suara mcm sedih giler... perbualannya begini : : : :

abg aiman : yong.... [nada sedih]

aku : ngaper??? [nada tekejut]

abg aiman : abah tak nak bangun ni

aku : knp pulak???

abg aiman : abg dah kejut banyak kali soh p amek ibu, tapi abah taknak bangun jgk. nnt ibu nak balik naik ape.... [suara dah mula sayu]

mmg kebiasaannya, kalu kak sue ot, kol 8 lebih camgitu, juki dah kena kuar p amek kak sue, agaknya, abg aiman tgk jam dah dekat kol 9, tapi bapak dia tak jugak bangun dari tido, hati dia dah mula risau.... dan tak disangka, akulah tempat dia mengadu masalah. itu sudah menjadi kebiasaan, kalu ada pe pe.. dia akan cari aku dan tepon aku sendiri. itulah abang aiman, aku menjadi tempat dia mengadu nasib sungguhpun aku ngan dia asyik gaduh aje.

aku : ibu balik lambat le bang, kol 11 baru balik [mmg kak sue dh inform aku]

abg aiman : knp pulak, kan masa ni ibu dah kena balik

aku : ibu ada makan2 ngan kwn2 opis dia.. [dinner cimb]

abg aiman : oohh.... [perasaan mcm dah ok]

aku : nnt kol 10 abg kejut abah balik tau... kalu tak bangun jgk, abg tepon yong blk

masa ni aku dah datang emosi yang teramat sangat... perasaan sayu dah mula datang. suara aku dah mula begetarrrr

dalam pada tu, aku dok tanya lapar ke tak, kat taska mkn ape, adik2 wat ape, keje sek ada ke tidak, buku dah kemas ke blum

habis je ckp ngan dia, aku dah mula berjurai ayaq mata. hubby pun dok pandang pelik. dia pun dah tau pe'el aku, sampai dia cakap datang la ciwek dia tu.. ;( aku masuk bilik tepon kak sue. meluahkan perasaan yang terbuku dihati... sambil nangis teresak-esak sampai suara sedu sedan... huhuhu.... kak sue pun paham perangai aku. dia gelak je dengar aku citer.

mesej yang ingin aku sampaikan, betapa besarnya nilai kasih seorang anak terhadap ibunya. kecik2 lagi dah pandai jaga keluarga. maksudnya, dia mula rasa tak senang duduk takut ibu dia tak sampai umah kalu abah dia tak p amek. nak plak hari dah malam.

abang aiman baru darjah satu, perangai dia mmg le nakal gile, tapi bab bab cam gini dia pandai pk. pernah sekali tu, aku ke rumah kak sue sementara tunggu hubby balik dari ot. lepas dia mandi, dia kuar ke ruang tamu, tiba2 dia tanya aku kat ibu dia. walhal aku betul2 sebelah dia. bila dia nampak aku, dia senyum... aku tanya kenapa, dia kata tak de pape... aku rasa mcm disayangi sangat2... hehehe...

masa balik kg minggu lepas, aku dan kak sue bw adik p tindik telinga, lepas tindik tu adik nangis, mungkin sebab tekejut... korang mau tau, ngan aku sekali nangis kat kedai mas tu... hahaha... apa punya ciwek la aku ni...

ayaq mata ceq dah betakung... ceq beredar dulu la... takut orang nampak ceq tgh emosi, malu plak. itulah aku.... jiwa sensetip!!!!

Wednesday, October 28, 2009

nurshafiqah aimiesya @ syasya @ adik @ comeii

tak ada citer yang hendak disampaikan
hanya untuk berkongsi gmbr sahaja
silalah layan ;p
[gmbr 1 ]
tajuk : semasa kenduri doa selamat
lokasi : kampung, kelantan darul naim
komen : bdk ni dh makin gediks, kompius knp suka gigit ibu jari kaki
adakah mau tambah lagi sorang?? huhuhu...
[gmbr 2]
tajuk : adik bersama kakak yaya dan adik aidil
lokasi : kelate jgk
komen : ni sesama sepupu,
pantang aku pegang kamera ade je yg menyibuk nak begmbr
[gmbr 3]
tajuk : sesi gedikss menggedikss
lokasi : airport kuala terengganu
komen : suka-suka je nak tonggeng tebalik kat dlm aiport tu
mengalahkan selebriti
[gmbr 4 & 5]
tajuk : aksi kanak-kanak riang
lokasi : airport KT jgk
komen : 2 gmbr di bawah ini adalah aksi gedik seorang anak kecil
posing maut mengalahkan dah sign kontrak nak jadi model
akhir kata
terima kasih kerana sudi layan gambar2 di atas
kesudian anda menceroboh blog ini juga
didahului dengan ucapan jutaan tima kaceh
SUDI-SUDIKANLAH MENJENGUK LAGI
next gmbr menyusul . . .

hari itu... :p

ape cerita disebalik gambar ini?
hanya aku, dia dan yang terdekat sahaja tahu
pada kak sue, candid camera 4 u... ingat tak???? ngeh3x
terima kasih atas semua itu!!!
sebaliknya, biarlah rahsia

Monday, October 26, 2009

epy belated beday mummy ET

tengahari tadi aku, kak eda, kak ina, kak ku & adan p celebrate beday mak buyut~ kak ct a.k.a mummy ET. xceli beday dia 23/10 lepas. disebabkan aku, kak eda & ka ina cuti, belated le jawabnya. lepas dah pulun nasi ngan kari, kami pulun lak kek coklat kopi dari king confectionery ni. adus... naik sampai ke idung rasa kopi dia. tapi sodap..

thanx to adan yang sudi teman p bli kek ni tadi. tq to kekawan yg sudi luangkan masa bersama meraikan beday mak buyut ni. tunggu hari je nak malatop dia tu, sabtu ni dah kena check in le kat sepital kl tu. harap selamat la semunya.. ni bb kedua dia. mak et, prezen delay eh.... hehehe...

minggu lepas aku balik kg, citer akan menyusul kemudian....

Wednesday, October 21, 2009

penghujung syawal

assalamualaikum... selamat hari khamis...
nak kongsi citer minggu lepas dimana minggu penghujung syawal untuk tahun ini. kami terima jemputan dari 2 org kawan rapat dan sorang tu kawan yang dah 4 thn tak ketemu. semua jemputan ni serentak pada hari ahad.
macam biasa, kami tetap bertiga pada tiap hari minggu. tak sah kalu si kecik tu takdak. tema kami minggu tu adalah cokelat. hehehe.... tetap mau sedondon okeh.
perjalanan pertama kami adalah ke klang, umah epull kawan baik hubby masa kecik2 dulu. xceli, epull wat kenduri doa selamat sempena masuk umh baru dan dengan itu disekalikan dengan open house. nak tau dak, b4 ke klang, kami dah p melantak kat kedai mamak dulu sebab lapo teramat sangat. baik punya talla nasi ngan kari ikan.

tiba di umah epull, majlis dah pun berlangsung dan kami terus dijamukan dengan nasi minyak, ayam masak merah, daging kicap, kari dan pelbagai pencuci mulut. huh, kenyang macam nak tekeluar isi perut. tak makan kang orang kata tak sudi plak. hakikatnya kami dah macam ular sawa kekenyangan tau.
dalam sejam gak la kami kat situ sebab hubby kalu dah jumpa geng lama harus le banyak benda nak syer citer. aku ngan adik dok layan perasaan, mata pun macam dah nak juling dan adik macam dah ngantuk sebab time tu memang time dia beradu...
dekat sejam, kami minta undur diri sebab perjalanan kami masih jauh iaitu nak ke rawang plak.

dalam kete adik dah bosan sangat, dia wat hal sendiri la kat belakang tu. bz ngan laptop dia siap nyanyi entah ape2 lagu pun tak tau. dan akhirnya dia lena dalam dakapan ku... cian dia..

umah pertama yang kami tuju kat rawang ni adalah umah wahida, member baik aku kat opis. sampai gak kat umah kau ye... masa kami sampai tu, dah tak de orang pun, member2 opis lama dia semua dah balik, cian wahida... penatnye... baru nak rehat kami lak sampai. sorry le lambat. tapi janji aku sampai umah kau kan...

menu wahida, mee udang [huh...sodap], nasi goreng ayam dan sambal ikan bilis malatop! dari dia bebel tak henti sebab aku kata dah kenyang, baik aku sumbat gak semua yang ada. aku dah risau takut tetido lak kat umah dia, kenyang macam lagi seminggu tak payah makan lagi dah... hehehe...

akhirnya sampai gak aku kat umah minah sorang ni. ni le kawan baik dari zaman sekolah, zaman remaja sampai le masing2 dah mendirikan rumah tangga akhirnya terputus hubungan sebab sheera dah pindah ke rawang. tapi keje masih di KL. sampai dah ada anak sorang ni le baru aku jumpa dia balik. last kami jumpa masa dia kawin 4 tahun dulu... lama kan...

sheera siap faks kan map untuk memudahkan kami mencari umah dia... maklum, rawang tu kami tak biasa sangat. nak plak taman umah sheera dan wahida ni bersebelahan je. senang le nak cari umah... kebetulan lak ye...

ha... kat umah sheera ni memang kami dah tak boleh nak sumbat ape pun. hanya sekadar minum air sahaja. kalu makan jugak, alamatnya memang aku bermalam je la kat umah sheera ni.. sedap2 gak menu sheera, laksam, laksa johor, kuih2 dan entah ape lagi yg aku tak perasan..

sembang punya sembang tak perasan hari dah nak masuk maghrib.. memang le banyak citer sebab lama tak jumpa, nak plak mak dia kawan baik mak aku jugak... lupa plak, kami dulu dok satu taman.. tu yang family kami pun kenal sesama sendiri.

nak tunggu citer kami, memang le takkan habis, kami terpaksa la beransur sebab nak hantar si kecik tu lagi... tq la pada kekawan semua atas jemputan kalian. alhamdulillah.... kenyang kami anak beranak. dalam kete aku dan adik dah hanyut diulit mimpi indah... tau2 dah sampai. cian hubby layan perasaan sorang2 ;p

Friday, October 16, 2009

aku dan penjual aiskrim :D

nak dengar citer... ni kisah semalam. minggu ni hubby memang sibuk ot. jadinya kalu hubby balik lambat, aku akan tumpang member aku kak ina yang dok satu apartment ngan kak sue. dari aku dok sorang2 kat umh, baik aku lepak umh kak sue kan... dan bila aku ke rumah kak sue, tugas aku le p amek 3 beradik tu dari taska. dan seperti biasa, setiap kali aku yang p amek, memang kena pau aiskrim le gamakanya... tu tak kisahlah, dan kami akan lepak dulu kat taman permainan, bagi dorang santai dulu makan aiskrim kat situ sebelum masuk umah. jadinya semalam, lalu le pakcik aiskrim tu... bukan gmbr diatas ye, itu hanya perhiasan semata-mata... masing2 pilih le aiskrim ape yg dorang suka... tgh nak bayar tu, pakcik tu tanya aku..'ni semua anak ke?' aku cakap, 'tak la, ni anak kazen saya, bapaknye tu sepupu ngan saya' pakcik tu jawab, 'oh... ye ke... tu pakcik heran tu... muda lagi dah ada anak'.. aku punya la tekejut beruk... ha????? muda lagi ke aku ni????? arrgghhh..... sangat suka!!!!! itu je nak citer.... maceh sudi baca artikel ni... lalalalala..... [balik umah tak henti tgk cermin telek muka]

alhamdulillah.. berkat bahagia selalu, ceria selalu.. itu yang wat aku nampak muda kot... hahaha..

tiada lagi...

sahabat... sudah ketentuan sampai sini perhubungan persahabatan kita yang sudah sekian lama kita jalinkan. sudah puas hati ini memujuk dan merayu serta tak putus berdoa moga kita baik seperti selalu, namun kau memilih juga untuk memutuskannya.. dan katamu kau terima maafku akan tetapi nak baik mcm dulu, tak mungkin... aku terima.

aku tahu aku salah, mungkin aku tak sedar akan kekasaran yang aku lakukan, tapi tak terniat dihati ini untuk melakukan begitu. aku juga penah kecil hati dengan sikapmu, tapi untuk ape dipanjangkan cerita... aku diamkan sahaja dan pujuk diri sendiri.. kau tak pernah tahu semua itu.. dan tak pernah dihati ini untuk ungkit semuanya.

terima kasih kerana sudi menerima maaf dariku, terima kasih kerana berkawan baik denganku, terima kasih atas perkongsian suka dan duka, terima kasih atas jalinan persahabatan yang akrab sebelum ini, terima kasih sudi memberi jalan penyelesaian dalam setiap masalah yang ku hadapi, terima kasih segalanya.

hanya doa yang dapat ku panjangkan moga Allah memberi rahmat dan kebertakan pada dirimu serta keluarga tercinta, tiada lagi ikatan seperti satu keluarga antara kita... tahniah kerana akan mendapat cahayamata ketiga, namun aku tidak dapat kongsi kegembiraan itu bersama... dan semoga dirimu bahagia disamping kawan baru...

Thursday, October 15, 2009

nak hilangkan buhsan

takde ape pun dengan gmbr ni sebenarnya, saje nak hilangkan rasa buhsan dan ngantuk aku ni yang semakinlah menjadi-jadi... sampai nak juling dah bijik mata ni sebab ngantuk sangat. dan dengan itu saje la nak syer gambar ni dengan u ollss...

masa ni minggu lepas, balik dari beraye umah kazen hubby kat meru dan otw nak ke umah adan di sungai buloh. adik dah tak tentu arah tahap kebosanan dia dalam kete sampai entah ape yang dibacanya sampai paklong dia pun bukan main lagi kusyuk mendengar dan melayan [gmbr4].
tengah dia dok sibuk main masak2 kat belah belakang, aku ngan hubby pun sempat posing jgk lagi [gmbr 2]

jeles lak budak kecik tu, dia pun sama nak posing jgk... layan je lah... [gmbr 1 & 3]

dan jgn tak tahu... kami pasukan oren wokeh!!!

untuk izal dan su : tq sudi jemput p umah korang, sedap spegetti dan mihun grg tu. kenyang giler kami...

untuk adan : tq jgk sudi jemput, akhirnya aku sampai gak umh kau.. sorry tak dapat nak melantak sakan, perut kenyang giler beb... tapi tauhu sumbat mak kau memang besss....

Friday, October 9, 2009

duit raya

[ sekadar gmbr hiasan ]

korang ada dapat duit rayee??? nak2 plak dalam usia cam kita ni.. nak nak plak dah bekerja ni... nak citer pasal duit raya skit. tahun ni mmg aku tak tukar banyak untuk duit raya. dalam RM150 aje. fikir macam cukup la sebab tahun2 sebelum tu kami tukar lebih skit dan mmg banyak lebih. sampai aku guna untuk belanja sendiri. dan tahun ni, dah tak cukup plak. aku pun heran kenapa. mungkin tahun ni banyak menyumbang kot. sampai dah pakai duit poket sendiri wat tambahan duit raya. tu memang aku tak kisah, rezeki anak2 kecik la namanya. orang kata sedekah itu pahala. so, dapatlah simpan pahala skit...

ini citer aku plak yang dapat duit raya. dari hubby tu mmg le ada, harus tu... bila dah masuk opis, dapat gak lagi. tak sangka dah beso lebar ni ada gak orang nak kasi duit raya kat aku lagi... hikhikhik... ada member opis, dan yang banyak company luar yang maner memang dah kenal ngan aku. ni le orang kata untung berbaik ngan semua orang. bila kita baik ngan orang, orang akan balas jasa kita. bukan kita minta pun untuk dibalas, kalu orang dah kenang jasa kita, mungkin ikhlas dihati mereka untuk membalasnya.
semalam pun aku dapat lagi duit raya dari satu company ni. mmg tiap tahun dia bagi duit raya kat aku. selalu senang je jumpa tapi bila aku dah duty kat muzium ni cam susah nak jumpa orang dan orang susah nak cari aku, sampai mamat company tu tya kat kaunter bawah. cewah.... terasa dihargai sungguh... alhamdulillah... rezeki Allah taala dah tentukan. aku terima dengan ikhlas hati. pada mereka2 yang dah bagi dan sudi bagi dengan seikhlas hati, aku juga menerima dengan seikhlas hati dan terima kasih banyak2 moga Allah swt meluaskan rezeki kalian semua. amin...

Thursday, October 8, 2009

dulu takut skang tidak lagi

balik dari open house ahad lepas, kami bertiga [aku, hubby dan bdk kecik ni] p jj w.maju. motif nak cari tirai untuk pintu dapo kat umah aku tu. sekali tu adela binatang ni bederet beratur kat depan kedai buku tu. adik dok pandang2, jeling2 kat binatang tu... pastu dia pandang paklong dia. aku pun tanya la, adik nak naik ke??? dia diam je... pastu hubby pun cakap dia kan takut kat benda tu... ingat masa kat tesco kami soh dia naik, dia cukup takut nak dekat, inikan nak soh naik. so kami pun wat bodo je la... terus jalan menuju nak ke tmpt yg sepatutnya.
pastu dengar dia dok merenggek macam nak something. hubby pun dokong le tanya adik nak ape.. dia cakap slow je dalam nada mengada-ngade dia tu... adik nak naik tu... hehehe... kelakar plak. aku tya dia balik, adik tak takut ke??? dia kata adik nak yg tu... masa tu binatang kaler pink tu ade budak lain tengah tunggang. ohh.... maknanya skang dia dah takde perasaan takut la gamaknya.
kami pun patah le balik ke tmpt tu. tanya kat minah yg jaga kat kaunter tu berapa kena banyar? dia kata RM3 selama 5 minit. kami pun ok je la.. sememangnya ape saje kehendak bdk kecik tu kami akan turuti, nak2 lagi hubby aku tu... ape saja ok.. kehendak aku pun dia susah nak turuti... hehehe... so, aku tanya adik nak yg maner? dia tunjuk yang pink tu jgk. masa tu bdk yg naik tu tak habis lagi masanya. kami pun tunggu la.. yang menatang lain dok bederet beratur kat tepi tu dia tak mau.
dah naik tu... mak ai... punya la tekekek dia gelak... yang penat mengikut aku le... kan best kalu dapat naik sekali... ngeh3x... dh tu kami pun terus p cari tirai. kat tmpt tirai tu ade la jual barang2 mainan untuk anak2 kecil. alah, mainan yang boleh rendam dalam air tu.. pastu aku dengar dia cakap dengan diri dia sendiri... eh... adik nak yang maner ni??? aku pandang hubby. kami sakan gelak. wah2... org sibuk cari tirai, dia pun sibuk cari mainan ye... adik..adik... tapi tak beli pun sebab dia bukan baby lagi... bila aku cakap tak payah la dik, tu utk baby kecik je, adik beli mainan lain eh... dia jwb ok... bagus, dgr ckp...

dah bayar semua, kami kuar balik dan lalu lagi sekali kat depan binatang tu.. dia cakap adik tak nak mainan adik nak naik tu... ishh.. dah syok plak... kali ni dia nak yang kaler kuning ni plak. pastu yang kelakar, dia soh aku naik dok belakang dia... hahahaha... minah yang jual gelang kat sebelah kaunter tu pun sengeh je tgk aku. dik, kalu kat umah sendiri, dah lama yong naik dik. adussssss.... teringin jugak... cam best jek... hahahaha....

lama tak jumpa

ahad lepas aku ada terima jemputan dari syam, kawan baik masa sekolah dulu, terus satu tmpt keja kat metrojaya, sama2 menetap kat keramat masa zaman persekolahan dan sama2 pindah kat taman melati dan lepas masing2 dengan keluarga dan kerjaya sendiri, kami berjauhan sebab syam pindah kat puchong, dia beli umah kat sane.
kalu masa kami sama2 dekat dulu, senang nak jumpa. dia p amek anak dia kat taska pun selalu teserempak ngan aku. tapi sejak dia pindah, kami hanya sms dan call aje.
kebetulan kami pun ada jemputan umah terbuka ahad lepas, jadinya alang2 tu kami pun singgah le sekali umah dia. first time tu p umah dia sejak dia pindah. senang rupanya nak cari. dengar puchong mcm susah je nak cari jalan.
syam kata dia bukan wat open house pun. dia cuma wat mkn2 untuk family terdekat tapi bila mcm byk lagi mknan dia call le maner mmbr yg dekat2 ni. termasuk le kazen aku si lysha tu. dia pun dah lama aku tak jumpa. anak dia qis tu pun dah beso. lysha pun dah bunting lagi anak kedua... alhamdulillah.

sampai je kat umah syam, rupanya si lysha dah sampai dulu. kami sembang2 citer dan kisah lama. biasa la, kalu dah jarang jumpa, bila dah berkumpul cam gitu haruslah kenangan lama diimbas kembali. anak2 syam pun dah... masa dia dok kat umah aku tu, anak dia yg kedua si aina tu baby lagi. skang ni dah masuk 3 tahun. sebanya ngan adik syaya. beza 4 hari je... syam kata dia ade ajak sheera sekali, tapi tak sempat lak nak jumpa dia sebab dia lambat sangat. dia p beraya umah makcik dia dulu. aku ngan lysha tak leh nak tunggu lama sebab masing2 ade hal. banyak lagi umh lain nak pegi.

menu syam ari tu, mihun goreng, satay, roti jalar.. malatop beb.. kek secret recipe yang maveles. alhamdulillah, sangat kenyang.. pandai kau masak syam... hikhikhik...

lama gak kami lepak umah syam. masa tu pun penuh ngan family metua dia. tunggu punya tunggu si sheera tu, haram tak gak sampai2. kami amek keputusan berangkat jam 6 lebih. lysha haluan dia, aku pun terus dengan haluan sendiri gak... maceh banyak2 syam jemput kami. thn depan jgn lupa wat lagi. aku nak makan roti jala malatop mu tu... huih, sampai skang terasa kari ayam tu beb.

syam kata jgn kecik hati pada mmbr2 sek yg lain yg baca blog aku ni, dia bukan tak sudi nk jmpt korang tapi hanya kebetulan saje... insyaAllah, ada rezeki lain dia jmpt ok...

Wednesday, October 7, 2009

lega...penantian yg ditunggu berakhir juga

saje nak syer ngan korang, hubby skang dah dapat tukar kat uitm selayang, fakulti perubatan. macam biasa, jaga kolej juga. syukur sangat sebab penantian dia selama ni berakhir juga. tup tup masuk lima tahun gak la dia berulang alik dari kl ke shah alam. dan selama 5 thn juga la aku sampai offis awal jam 6.30 pagi. dan sekarang tidak lagi... rasa gumbira sangat sebab jimat masa, tenaga, wang ringgit dan segalanya.
tak sangka cepat plak tarikh pertukaran dia tu. kami sangka dalam tahun depan ke. sebelum raya tu dapat surat bagi tau 1.10.09 dah boleh report duty kat tmpt baru. huh... memang lega giler.
lepas balik dari cuti raya, kami p servey tmpt tu. tmpt tu baru siap dan masih dalam proses deko skit2. untuk fakulti perubatan ni dorang tak pakai bilik lagi. dorang pakai apartment. satu apartment ada 4 bilik. kira dulu satu bilik 2 orang ke 4 orang kan. tmpt baru ni kira up skit la. nampak pun macam mewah skit. untung le student2 kat situ.
skang ni keja hubby tetap macam biasa jaga kolej dan selalu kena ulang alik ke sepital selayang. dulu 5.30 pg dah bangun. jam 6.10 dah kuar dan 6.30 aku dah sampai offis. skang tidak lagi... 6.30-6.45 waktu kami bangun. siap2 kol 7.10 kuar umah, 7.30 aku dah sampai offis. ikut duke le. kalu nak ikut jalan biasa takde makna le nak sampai dalam masa 15 minit. kiranya hubby tetap hantar aku dulu then baru ke tmpt keje dia. lega le skang, terlewat bangun pun skang no problem lagi.. lewat tido pun no problem... nak bgn lewat skit pun no problem...
syukur, doa kami dimakbulkan. moga lepas ni Allah swt memakbulkan doa2 kami yang lain pula... insyaAllah... setiap masalah ada ubatnya.

kisah lebaran

assalamualaikum semua, pagi ini adalah pagi yang indah dimana kekuatan untuk mengupdate blog telah datang dengan baik sekali. jadi, dengan adanya mood yang sebegini, marilah kita sama-sama layan kisah lebaran kami sekeluarga. jujurnya, tahun ini gambar memang tak banyak sangat disebabkan sering lupa dan keadaan yang agak kucar kacir semasa raya tempoh hari.

inilah kami yang selalunya sedondon di pagi raya pertama. tema kami cokelat jalur. tapi dalam gambar memang tak nampak pun kesan jalur dibaju kami. dan ada kisah disebalik baju raya aku tu. nak dijadikan cerita memang baju tu seminggu awal aku dah terima tapi disebabkan dah biasa tempah ngan kawan opis aku tu, tak de la perasaan nak try. bila baju hubby dah siap, dan semasa dia fitting [sebab first time tempah kat taylor baru] aku seperti tegerak hati nak fitting baju aku sekali. dan nak dijadikan cerita baju aku memang besar giler. dan tanpa disedari esok dah nak raya ok. sape plak nak orter baju tu last minit kan... habis taylor yg aku kenal aku call. semua dah tak mau nak tolong. nak hantar balik kat kwn aku tu, mak ai... jauh tu nun di meru klang sane. aku heran??? adakah berat aku turun?? ishh... memang turun pun 2 kilo..hikhikhik... tapi takkan longgar begitu sekali.
hubby pun bising le.. dah dpt awal x mau try dulu, dah jadi lagu tu baru nak susah hati.. aduss... menanah telinga masa tu. dia kata kalu x dapat orter, dia pun tak nak pakai baju melayu dia tu. dan malam tu jgk aku ajak kak sue teman cari taylor area umah dia plak. habis satu apartment umh dia kami round. dari block ke block. last2 aku tepon kakak ni tanya umah dia block mane [no tepon aku dpt dari notis board kat block kak sue] aku punyala merayu kat kakak tu minta tolong sangat. nasib baik le sesangat... dia kata ok... alhamdulillah... pengajaran bagi aku.. ngeh3x

suamiku, ampun dan maafkan atas segala salah dan silap selama kita bersama. ku sedar, memang banyak kekurangan dalam diri ini dan banyak kekasaran tanpa disedari [tu time marah je] namun jauh disudut hati, sehabis daya diri ini cuba menjadi seorang isteri yang sempurna dimata kamu. halalkan segalanya termasuk duit pinjam masa kat pangkor tu ye... [alah, duit mu duit ku juga kan...] :D

kalu korang nk tahu, ayh memang jarang balik kg mak sebab ayh nk p kubur aruah atok ngan nenek dipagi raya. dan tgk keadaan kalu ayh nk blk kg lepas pada tu dan biasanya ayh memang bersendirian pada hari raya. nak plak thn ni mmg ayh tak berkesempatan bersama kami dihari raya. sedih gak, tapi nak wat lagu mana. insyaAllah, thn depan kami berkumpul bersama. tu sebab mak pun tak lama kat kg, cian ayh sorang2. muka kami adik beradik sama tak? tak banyak sama kan.

mak, ampun kan segala dosa-dosa kami. halalkan makan minum selama ini. maafkan segala kekasaran yg mungkin pernah mengguris perasaan mak. biasa, anak2 sekarang ni suka memberontak, tapi mak tetap best walau suka bebel tak ikut musim... hikhikhik!!!!

inilah kami 3 beradik yang sentiasa bersama. gaduh bercakaran tu lumrah kehidupan tapi marah tak lama. mana mungkin kami dapat dipisahkan. tapi yang tetap gebu haruslah aku... jgn marah aaa!!!!

diorang berdua ni selalu je gaduh. biasala, adik beradik. tak gaduh tak syok.. tapi baik balik. tak mungkin berpanjangan sebab satu bilik kan... alhamdulillah... masing2 dah keje dan ada kerjaya sendiri. tunggu masa nak kawin je dah.

nak selit jgk... ok la... diorang ni pun sama jgk sedondon. tapi lain skit la, lain kayu.. macam aku mmg satu kayu. kalu korang nk tau, kami posing ni semua time org tgh ramai kat umh. tu yg disebabkan tak banyak gmbr. nak tunggu takdak orang lmbt la. umh kat kg aku tu, org memanjang je ada. dorang tau mak aku balik. mak kan pandai masak. tu yang dorang suka serbu umah kami. tak larat nak basuk pinggan tau. tu sebab tak bleh nak glakmer sangat ngan labuci bagai bila raya pertama sebab mmg muka dapo je kami ni..

kak sue sekeluarga. u nmpk montok la kak sue.. ngeh3x

mama yong sayang kamu bertiga sampai bila-bila

ngape comot ni sayang

ni mak bersama abang dan kakak dia. dorang adik beradik memang rapat. tak pernah bergaduh ok. susah nak cari kemesraan dan keakraban macam dorang ni. lagi sorang xdak masa ni. belum sampai lagi. pakngah tu abang kedua, abang sulung dah meninggal, yang ketiga kakak mak iaitu mak pada marzuki, mak mertua kak sue. yg ketiga yg belum sampai tu dan yg bongsu mak aku le.

ni le mak ngan bapak marzuki, metua kak sue. aku panggil poknik ngan mek. aku sayang gile kat mek sebab dia macam mak aku sendiri sungguh pun dia memang makcik aku. alhamdulillah, seru untuk tunaikan fardu haji kesampaian juga. slmlm baru dpt berita 24hb ni dorang berangkat. nampaknya kena balik kg lagi le kami semua.

ini je lah citer raya yang dapat aku sajikan. selainnya x dapat nak syer sebab gmbr takdak. sepanjang beraya sane sini kami x bergambar pun. mmg banyak citer tapi entah... tapi raya tetap seronok. selain tu dalam kenangan kami je la.

Thursday, October 1, 2009

ape citer???

assalamualaikum semua...
saya minta maaf le pada sesiapa yang dok sibuk menyoal saya kenapa tak update blog. bukan ape, sejak masuk keje isnin lepas, saya bz skit. ape yang saya bz??? macam2... memang banyak citer nak story, tapi masa skang ni belum mengizinkan. banyak nak citer pasal raya, pasal kampung, pasal family dan macam2 lagi... kalu ada masa saya n3 keh. skang ni ngah bz kemas tempat baru sebab saya mula duty kat tempat lain plak dalam tempoh 3 bulan ni. harap bersabar wokeh..