Friday, February 13, 2009

:_n3 last month_:


lama betul aku perap citer pasal adik ipar aku ni
entah kenapa lately ni malas plak nak mengupdate citer
ni story pertunangan adik ipar aku (adik bongsu hubby aku)
dia dapat orang parit buntar
so sehari sebelum gerak ke utara
kami wat kenduri doa selamat skit
ni sesi masak memasak
tak msk banyak pun
cuma lauk2 biasa je

kami memulakan perjalanan pada jam 9 pagi
berehat dan mkn tgh di perhentian behrang
mak mertua aku dah siap msk pagi tu
so semua dapat sorang sebungkus nasi
lauk kari udang, sambal ikan bilis, telor masin
lepak ramai2 kat tepi jalan bawah pokok
seronok plak rasanya
perut kenyang, perjalanan diteruskan

mak ai... lama benau rasa nak bleh sampai parit buntaq ni
aku rasa nak balik kelate lagi dekat
mungkin sebab konvoi ramai2 kot
tu yang leh jadi lambat
nak kena dekat2 semua, kang tinggal jauh ada yg sesat plak
tapi hubby aku ni kalu slow senang ngantuk
lepas pada tol ipoh, terus pecut laju
yang lain jauh kena tinggal
jumpa balik kat tol bandar baru
dari aku ngantuk sbb telan kari
terus jadi tebuntang biji mata sbb takut

alhamdulillah....
selamat sampai semuanya
terus tuju ke homestay tmpt family kami menginap
aku dok bayang homestay yg adik ipar aku amek ni
umh kayu... suasana kampung
dok pk sure syok punya kwsn perkampungan
rupanya rumah teres... ok gak la
besau umh dia, 3 bilik serba lengkap
hanya RM100 satu mlm
ok sangat le tu
homestay ni betul2 kat pekan parit buntar

aku, hubby dan kak izan sekeluarga dok hotel
tak campo skali ngan dorang semua
sebab homestay tu je dah 3 family
kekawan adik ipar aku lagik
tu yang kami sewa hotel je
parit buntar inn.. ok gak la hotel dia
tapi mcm sunyi sangat... takut pun ade
bilik aku RM72, bilik kak izan RM89
sebab ape bilik aku murah... sbb kat celah nak ke dapo
hehehe... ok la tu, lagi besau pd bilik kak izan
parking kete depan bilik lagi
lps dah check in kami lepak kat hotel je
tido jap pastu malam p homestay
lepas mkn p pasar malam
heran le pasar mlm dorang... aku p dalam kol 8 lebih
dah nak tutup kau... sebab ape... sebab kol 4 dorg dah bukak
hai... tu bukan pasar mlm le... pasar siang..






ni le hantaran dari pihak kami
9 dulang semuanya serba pepel
aku ngan mak mertua yang gubah
cincai2 je janji ade


rombongan dari pihak lelaki


istiadat merisik dan meminang dimulakan
bincang ape yang patut
tarikh, duit hantaran dan lain2


habis berbincang, dan disetujui oleh kedua belah pihak
sesi menyarung cincin plak dijalankan
jgn tak tahu nyah, mak mertua soh aku sarung cincin merisik
kelasss gitu... menantu sulung katankan...
mak mertua aku plak sarung cincin tunang
emm... terjalinlah ikatan pertunangan antara
adik ipar aku ali dan bakal isterinya zuliana


semoga ikatan pertunangan ini akan kekal ke jinjang pelamin
ingat... korang tu skang ni tengah darah manis
tolak ansur, percaya sesama sendiri perlu kuat dalam diri memasing
jgn mudah melatah.. bak kata org bertunang ni banyak dugaan
insyaallah... kalu tak de aral melintang
majlis seterusnya akan diadakan lepas raya thn ini


emm... ape nak tunggu lagi
hidangan dah terhidang
perut dah lama bekeroncong
sesi melantak la plak
kari ikan, kurma ayam, ayam tomato, ikan masin
arca nenas, arca buah, sambal belacan dan air sirap
fuh.... kari utara mmg best gile
nasib baik depa bungkus untuk kami
merasa gak nak mkn lagi bila sampai banting nanti


pihak pompuan balas dengan 11 dulang
kami terima seadanya... terima kasih


sempat bergambar bersama kedua belah keluarga
alhamdulillah... terjalin ikatan silaturahim sesama kita
lagi besau le keluarga kami


ingatkan nak terus balik
tapi sempat lagi singgah lumut
hanya untuk beli ikan masin, sotong dan sebagainya
aku sempat le berposing sat
tapi dengan muka letih
ingat nak singgah teluk batik
tapi jalan ditutup sebab terlalu ramai org
iyelah sebab raye cina kan
musin cuti panjang lak tu
habis shoping itu ini
terus gerak balik banting ikut jalan dalam
sampai kol 2 pagi... penat gile
tu lah serba sedikit citer pasal cuti raya cina bln lps
hai.... habis pun story aku... sekian

1 comment:

Anonymous said...

akak, homeestay kat parit buntar tu akak ada no contact x? kite nak pegi ahad ni..