Thursday, July 15, 2010

persiapan rayee...apekah sangat awal??


minggu lepas sabtu dan ahad, saya begitu sibuk sekali keluar jalan2 p cari barang utk persediaan raye. apekah sangat awal tentang persediaan ini. biarlah awal, senang skit...tak pening kepala nak pk bila musim puasa nnt. tapi selalunya bila time puasa tu lagi best utk window shopping kan. dengan lagu raya sane sini, kesesakkan orang ramai, bazar merate tempat... huh... tu la yg syok sebenarnya.

sabtu, encik suami keje, ada lagi saki baki pendaftaran. saya cam besa ar, lepak umh kak sue. pagi tu kami kuar antar abang aiman ke tmpt tuisyen, pastu kami p bekfes, saya ngan kak sue bedal nasi lemak 2 bungkus sorang, roti canai sekeping sorang. pastu menyandar, tak larat nak bawak pewut. hehehe... 

dah tunggu abang aiman abes tusyen, kami ke tesco selayang. ape yg kami beli kat situ... mmm... barang2 dapo, baju anak2 kak sue... bayangkan eh, dari jam 11 pagi sampai 3.30 kami kat tesco, mengalahkan shopping kat bukit bintang. encik suami ada text, ajak p sogo. wallaaaa.... sangat seronok!!

tunggu encik suami amek kat umh kak sue, pastu anta anak2 kak sue p umh mak, tak larat wo nak bawak semua... mau ada yg ilang nnt. kami bertiga terus ke sogo, jumpa mazuki kat sane. giler weh.. sale sane sini. tujuan sebenar mmg kak sue nak cari baju raye ank2 dia, saya plak nak cari hadiah beday mak. terusan saya pun ada sangkut ngan satu hbag ni. bila kenyit2 mata, cuit2 manja ngan encik suami, akhirnya dia bagi jgk beli hbag tu. eeii... suker giler. walhal baru je dia bagi hadiah gedeban beday ari tu. 

encik suami sambar baju raya selai, suar pendek nak pakai g sabah nnt, kemeja utk keje. yg lain2 tu tak ada bekenan di hati. next time katanya. org kat sogo, tak payah citer ar... tak penah kot tak ramai. kami kat sogo dari jam 5.30 sampai 10mlm. nak kuar parking je dah dekat sejam teperangkap. saya rasa sogo kena tingkatkan masalah pembayaran parking. ape salahnye dia wat autopay. tak le orang berato pjg menunggu nak bayar bila nak kuar. adei...

esoknya, ahad... kami ke nagoya k4 wangsa maju beli kain langsir. tu pun jenuh bersandiwara dgn en. suami utk tukar langsir baru. hikhikhik... ngada... igt nak beli kain utk baju raye terus, tapi enggak ade yg bekenan. tak sangka en. suami ajak p jakel.. wah!!!! sangat teruja!!!

kami ke jakel dah agak petang. masa tu time ujan. jalan jem skit depan MJ. nasib bila sampai depan jakel ada parking. huh... pening wo nak pilih kain. cantek2 belaka. akhirnya saya sambar 3 pasang. maceh en. suami, awak sungguh baik hari itu. murah betul hati awak ye. belanja saya mcm2. ngeeee.... kami terus ke butik BAK, en. suami nak cari baju melayu siap. tapi takde yg cantek, semua paten lama. kakak tu kata datang time puasa nnt. masa tu stok baru dan cantek2 akan sampai. okeh... nnt bulan pose kami sampai.

balik tu saya sakit kaki. adei.... en. suami jugak la tolong picitkan. pening kepala pun ye jgk. mungkin ada kena ujan skit ptg tu. mlm tu bejalan lagi... kami ke up town danau. kat umh kami tu. dekat kol 2 baru balik. ya Allah... apekah yg terjadi pada saya dan en. suami??? tak reti penat ke... mak ai.. mengalahkan kanak riang yg tak sabar nak sambut raye. hehehe...

dalam tak sedar, baju kurung raye saya udah ada 6 psg. ha??? mampos .. dah siap nnt begulung biji mata kira duet nak bayar upah. amek kau!!! langsir dah tempah, tinggal shopping utk en. suami je lagi. mmm... dia tu payah skit. cerewet. tapi tak pe... puan isteri akan setia menemani kekanda. dun weri okeh. 

ah.. penat ar menaip... chow bedah!!!
 

4 comments:

sha a.s said...

xde la awaii sgt pasaii ceq laagi awaiii...bln 3 da beli baju siap2...anta kt tailor awaii pasai takot x sempat siap..hahaha amik kauu~~~ pastu kangg meraban nk korek bank byr baju bderet tuh...tu sume nafsu serakah tuh...tp best kn?

my-niezzareena said...

puan sya

ha'ah kan... wah kau... bulan 3 dah tempah, lagi teruja gitu.

tu ar... minta belas kasihan ngan en suami lagik le nmpknye nak byar duet tempahan tu... kui kui kui...

sha a.s said...

xpe..sila mintak belas kasihan ye..lebih afdal belas kasihan tu dilakukan mnjelang pose neh..suami akan lebih dlm kdaan btenang..klu marah2, ckp kt dia, "kurang pahala pose kang"..heheh

my-niezzareena said...

puan sha

betoi3x!!!! kalu dia banyak jawab, kite babab jek