Thursday, August 12, 2010

berbuka bersama keluarga tercinta

salam ramadhan buat semua.

hari ni hari ke dua ramadhan. masih lagi bertenaga. masih senang nak bangun utk bersahur. masih bertenaga utk berterawih. harap saya dan en. suami akan terus kuat untuk hari² akan dtg dlm bulan mulia ini. 

balik keje semalam, kami ke bazar ramadhan danau kota. masa mula en. suami amek, mula tu sembang² biasa. tapi lom sampai kuar bulatan duta, saya dah lena dulu. boring je en. suami layan perasaan sowang². tau² dah sampai bazar. tapi parking mak ai... penuhnye... pusing punye pusing, dapat gak parking dalam stesyen minyak jenama kerang.

tak pernah saya sampai maner² bazar area umh kami, yg ramai orang mcm semalam. ramainye mcm umat islam nak tawaf khabah. ya Allah... mmg sesak giler. semua teruja ke dihari pertama? mungkin... sampai tak nampak org yg berniaga. semua kena tutup ngan badan org yg berenti depan gerai tu. jalan pelan², cuma dapat beli pulut pagi je. tu en. suami nak makan. ape yg saya nak.. hampeh.. dah tak tahan ngan mcm² bau... ngan anak² kecil menangis, ngan budak² remaja yg mcm² pe'el... paling tak tahan, ada sekumpulan budak² punk.. rambut merah. huh... tak terima hidayah ramadhan ke dorang tu. adei...

en. suami ckp dia dah pening, saya plak macam nak temuntah.. sblm ape² tejadi, baik kami blah awal. sampai umh, saya ke dapo dgn dibantu en. suami, kami gulung popia dgn 'crab stikcs' ketam frozen tu. ketam tu kami potong dua. dah gulung, goreng..siap² p umh mak. sampai umh mak, juadah dah tersedia. tunggu kak sue dan family je sampai. azan dah berkumandang, anak² kak sue paling ghairah terutama si kakak. tak sangka, kakak dah start berpuasa. gud gurl. yong janji.. kalu kakak boleh puasa lebih pada 20 hari.. yong bg duit raye lebih skit. dia la paling banyak bedal kuih. hehehe... kelakar plak tgk dia smlm. 

yg lain² semua terus makan nasi, kecuali saya dan en. suami. tak mau rasa ngantuk masa terawih. kami dah janji nak makan lepas terawih. jadi, terawih mcm biasa 8 rakaat, witir... naik umh mak balik, mkn nasi. lepak kejap terus balik. mm... sempurna puasa pertama. oh ya, smlm mak saya masak sambal udang, sup ayam, ikan cencaru cicah kuah asam, kerang rebus, sayur campo, ikan bilis goreng belada, ulam, sambal belacan dan budu. huh... meleleh ayaq idung beb. alhamdulillah, murah rezeki mak. hari ni?? mm... tunggu citer berbuka esok plak ye.

ok lah... selamat menjalani ibadah puasa utk hari kedua dengan penuh rasa semangat.

7 comments:

Beruang Madu said...

Mak dato banyaknya masak bukaaaa.... kalau Abg Bear tu lah... mau dari pagi dah start tu...

niezzareena said...

hahaha.... mak kawe tu mmg suker msk bang.

suamimu.. said...

Beruang Madu,

betul tu bang, klau abg dtg sini....abg tak yh nk risau bab mkn....silap2 nnti abg yg tak larat nk mkn.....huhu

my-niezzareena said...

suami

betul3x...... [angguk kepala tanda setuju]

Asma said...

meriahnye..da dpt da idea nk masak pe..hehehe..ikan cencaru belah belakang!!

samalah pasar ramadan kt desa pandan. siap habis makanan. masing2pakat nak rasa kot hari pertama ni..=)

Beruang Madu said...

Biasa nya tu perangai orang jawa yang masak tak kering kuku... ada jer nak di masak....

my-niezzareena said...

abg bear

oh ye ke... tapi mak kawe ore kelate.