Wednesday, August 11, 2010

daerah sikuati dan lokan bakar @ jalan tuaran

ha.... dah masuk jam 3 petang ni. masih lagi segar atau dah hampir tekatup mata tu.. mm... jom segarkan mata anda dengan melayan sambungan cerita kat sabah kamik tuk. [betul ke ayat aku tu?]

lepas makan kat tip of boneo, abg bear cakap nak bawak kami rasa makan lokan bakar. mm... b4 ni, pernah tgk dalam blog axim ngan elle kesah dorang makan lokan bakar. nampak mcm sedap.

perjalanan menuju ke daerah sikuati dari tip of boneo. jalan batu halus, kalu lipan bara bawak kete sport dia ni, mau 10km/j je kelajuan dia bawak. hehehe... jgn mare lipan bara...

berhenti sebentar kat daerah sikuati sebab beruang madu nak kenalkan jagung bakar yang sangat fames kat kawasan ni. jagung bakar ni bukan dibakar setelah dikupas kulitnye. tapi dengan kulit sekali ia dibakar. rasa dia... mm.... ya rabbi sedap!!! lemak seh...

mcm tak pernah mkn rambutan. ceh... kami beli rambutan, jagung dan manggis sebagai pencuci mulut selepas pekena lokan bakar sekejap lagi.

seksi tu minah ni. nak tgk dia bakar jagung... mari dekat, mari dekat...

ha... sape yg nmpk lebih seksi? minah baju belang atau jagung yg dok atas bara tu.. hahaha

nyum nyum... dapnye... abg bear, kalu dtg kl, kirim bleh. hehehe

 ape yg disenyumkan tu ha... 

ni namanya buah tarap. rasa dia dan bentuk dia macam cempedak.

ok, kami dah sampai kat jalan tuaran. abg bear kata dia selalu mkn lokan bakar ni kat kedai seri menanti. kedai dia tepi jalan je, kata abg bear sejam dari bandar kk.

ni le lokan. selonggok RM10. banyak!

wahida dan shidi try pekena kelapa bakar. kata wahida rasa dia lemak

yang lain pekana kelapa sejuk.. huh... ilang haus jah!

pakcik ni tuan kedai. saya gelar dia pakcik comel. dah lekat nama tu sampai skang. nak tau kenapa saya gelar dia begitu... tunggu!

ni chenta hati pakcik comel. upss... bini dia da... 

mula² dorang bakar lokan yg diletakkan atas zink ke ape entah

pastu lokan tu dikopek utk amek belah isinya saje

disusun balik utk masak sekali lagi

dah hampir masak, pakcik comel taruk sos diatas lokan tu. tak pasti sos tu dia wat cemana. tapi rasa dia sedap

tengah mendidih. argghh..... sedapnye!!!! tolong abg bear, pos kat saya utk berbuka kang. adoii!!!

ni bahan² utk pencicah. utk lebih 'kik' bila mkn lokan tu. dalam erti kata lain 'colek'. bahan²nye, campurkan kesemua yang ada..kicap, cili api tumbuk, garam, guler dan perahan asam limau.

sementara tunggu lokan sampai, wahida try test yg abg bear ajar utk wat pencicah

ha... manghi doh... mula order 2 longgok. dah sedap sangat, order lagi selonggok.

masing² tgh layan kesedapan lokan bakar pakcik comel

pastu pekena cuci mulut yg beli kat daerah sikuati. abg bear tak makan moktan ker?? adei...

dia layan manggis jek. abg bear cukup marah kalu tgk balik gmbr yang kami amek dia tak senyum. ye, senyuman dia mmg manis. auww...

korang teka umur dia berapa... tet!!!! jgn tye aku, tye dia sendiri... ahakss

 ha, pasal ni la saya panggil dia pakcik comel. sebab dia takdak gigi. hehehe... so cute! saya tya dia esok bukak tak... dia cakap hari² bukak. ok pakcik, esok kami datang lagi.

14 comments:

ct shah said...

peh!!!dapnyer..agak2lah.dh kecoq air liuq aku kat sini.jah,kat k.l ni takde ek jual lokan bakar cam tuh??

my-niezzareena said...

entah la jah. tak ku tahu. tapi kalu beli kat sabah bawak balik kl pun, belum pasti sedap dia sama sebab sos dia tu yg buat malatop!

Lipanbara.. said...

pakcik comel....pakcik comel....tu la tutup lg kedai, kan kita org dh jumpa kdai lg sedap.....tak jauh pon, sebelah je kdai pakcik comel tu...menarik jugak lokan bakar dia....tapi mmg best...!!

..::SangRatoo::.. said...

kenapa cam aku ngidam je lokan bakar ni..adeh!! harus ke sabah bah aku ni...

sha a.s said...

lokan? x penah tau ade makhluk ni. rs teruje nk kenal2. leh x cik lokan? kihkihkih

niezzareena said...

lipan bara

menarik le sebab yang tukang buat tu anak dara... kan kan kan... ahaksss

niezzareena said...

mama jue

sedap jue..... harus rasa kalu ke sabah. sekali cuba pasti mau..mau dan mau lagik!!!

niezzareena said...

sha

rasa jgn tak rasa.... rasakan utk kak ena sekali. hehehe

@xiM said...

haiyoooo kecur liur tengok lokan bakar pukul 10 pagi neh..hehe..aritu kami pi makan pun di Lokan Bkar seri menanti ni lah..sedap sangat!!

Beruang Madu said...

Aiyooo banyaknya order... apa kata korang bakar sendiri jagung tu pas tu bakar sendiri lokan tu.. sambal dia kan Kak Jah pandai buat... bagi meletup perut punya.... hehehehe

my-niezzareena said...

axim

yang sebelah kedai sri menanti tu lagi best! tak caye tyer abg bear. kang bang kan....

my-niezzareena said...

abg bear

gelak besar kak jah baca komen abg tu. tapi betul la bang. mcm nak kirim je kalu abg dtg kl. hehehe... takpe, sambal saya buat sendiri. ahaksss

mana tau, leh bukak cawangan kl plak ker.

Mrs Zz said...

Akak,
Buah terap tu chedap kn..sye chuke..kt swak tgh musim terap gak nih...LOKAN?? ermmm penah ke x mkn ek??

ayulicious said...

aku tgk bini pakcik comel tu mcm bibik jah...