Thursday, August 19, 2010

poring hot spring

hi semua. salam ramadhan yang ke sombilan hari. auw!!! puasa korang cemana skang? mm... ai dah pacak tiang [bak kata shazana] dari ahad petang lagi. yang ai geram, dah kol 5 lebih ai pasan. ei... geram sungguh. lagi dua jam lebih je nak berbuka. adei... terus ai ketuk ayaq batu, tuang ayaq coke, lepas gian... ha... amek kau! geram punya pasal. hahaha

dan hari ni dah masuk hari ke lima. rasanya macam esok dah leh start pose balik. males nak tinggal banyak ari, nak menggantik sok liat semacam ajek. 

yey yey!!!!! berkat rahmat mu Ya Allah, kami sekeluarga dikurniakan lagi sorang orang baru. adik ai si angah tu dah selamat bersalin baby gurl jgk. baru je. fresh dari dapo. ahakss... tapi dia still lom kuar dari bilik bedah. mak yang tepon bagi tau tadi. angah sangat lemah sebab dah 3 hari sakit tapi bb tak mau kuar. so hari ni tak mo banyak citer, terus belah itu pewut. adoi... ai plak yang rasa ngilu. auw!!!

ish... banyak mengarut dah ni. nak citer pasal sambungan balik dari gunung kinabalu, tetiba terpanjang plak stori peribadi. okeh, moh layan citer seterusnya. selepas puas berasmara dekat gunung kinabalu, beruang madu terus pecut kete bawak kami ke hot spring. dalam kete lagi dia dah pesan, nnt naik canopy walk tu. kalu tidak rugi. ai jeling hubby. ai mula rasa cuak. alamak!!!! ini dah kes berat!

ye, ai akan ilang segala tenaga kalu dengar jambatan gantung. huh!!! pastu hubby pecah tembelang. dia mula canang kat depa semua yang ai gugup. adei... malu la ai. dah wahida, shidi bagi semangat soh naik gak. ai diam membisu. perasaan takut dah mula membayangi diri sendiri. tunggu ape akan jadi sebentar nanti....

masuk sini kena bayar 3 hengget rasanya

beruang madu selaku tour guide kami menerangkan ape yang ada kat dalam

say eeeeee!!!!!


nak masuk kedalam kena melalui sungai ni. nama dia sungai mamut.sungai ini tidak selamat utk mandi atau minum. tak tau pasai apa. BM madu cakap sungai ni dah tercemar.

selamat datang ke kawasan air panas. tak sabar nak rasa panas sangat ke air dia.

tak janji pun. diorang pakai merah. ai ngan wahida pakai cekelat

candid !

tarian apekah itu

alamak... memang sah ai pendek. ahaksss

nak masuk ke kebun kupu2 kena bayar 4 hengget rasanya

oh tidak!!!!!

ai sahut cabaran depa semua. sama tunggu ai sampai ke tak

en. suami yang sentiasa mengawal pegerakkan pn. isteri. takut jatoh, licin wooo

canteknyeeee

jeng jeng jeng!!! dah sampai tempat yg dituju

bawak masuk kamera kena bayaq 5 hengget

u diatas, ai dibawah

ai dah start nangisssss... uuuwaaaa!!!! mereka semua gelakkan ai. tak pe...

en. suami yang belagak sebab tak pernah rasa takut

dorang ni releks je... eii.. heran ai tau.takde rasa gayat ke

... sampai check point petama huh... kesat ayaq mata dulu baru amek gmbr

mulut kau memang takleh diam kan wahida. ade je nak bebel.. hahaha

sampai ke check point ke dua. muka ai relek je kan. tapi didalam begelodak

nak ke check point ke3.... ya rabbii... banyak pjg wooooo!!! boleh ke ni???

yes!!!!! ai boleh buat!! kerana kau banyak bebel la wahida, aku sampai jugak akhirnya. 

dan yang terakhi. sampai je last pointer, ai dah tak rasa takut. sebenarnya benda cam gini kena cuba dan merasa. baru tau cemana. kalu ikut hati mmg ai tak mau, tapi beruang madu cabar, ai buat jgk. nah skang... bukti keberanian ai teserlah. hahaha.... kalu datang lagi......
eeeiii...... tak mau la ai naik lagi!!!! hehehe

rasanya nak turun lagi letih dari naik. bila turun rasa macam menjunam, kaki dah mula rasa lenguh. masa ni tak sabar nak bagi tau beruang madu yang ai berjaya merentasi canopy walk! 

tu dia... dari jauh dah sengeh². dia lepak kat kolam air panas je. tak dapat naik sebab kaki dia krem, baru balik mendaki gunung trus madi. dia ni mmg kental orgnye.. tgk body le kan.. suke sangat ngan buah tarap ni. entah masa bila dia p beli pun tak tau.

ni le rupa buah tarap di dalam. betul tak mcm cempedak. rasanya sedappp... nnt kalu p sane lagi, nak try mkn banyak skit. ari tu letih sangat, sempat jamah seulas jek.beruang madu bangga ngan ai tau. tapi dia gelakkan ai sebab dorang cakap ai nanis... tak malu!!! hehehe


mmg serius beb, satu badan terus lenguh. pinggah dah mula rasa sakit. ape lagi... jom rendam kat air panas. walllllaaa..... mmg panas gelegak la. pedih kaki. tapi bila lama2 rendam, rasa panas tu skit² ilang. air ni sentiasa panas, kalu korang tarik kaki, celup balik, panas tu tetap rasa. kalu rasa kebal.. rendam satu badan.

wahida dan shidi siap mandi lagi. ai malas nak tukar baju. so ai rendam kaki jek. ni dorang kat kolam air paling sejuk. wahida kata mcm air batu. semula jadi sejuk tau

pastu sambung berendam kat air panas. tapi bukan la panas gelegak mcm ai rendam kaki tu. kolam mcm ni depa sediakan dua paip. satu air panas, satu lagi air biasa. so campo dua air tu ikut keselesaan kita. tapi nak tunggu penuh, azabbb

kami berdua layan eskim sambil tunggu depa puas berendam

tak lama lepas tu, abg bear besuara soh siap. masa utk mkn tghari. dia dah lapar. jgn kata dia, kami semua kebulur. kebulur sebab tenaga dah banyak abis. kami mkn kat kedai luar tu je. masing² order benda yang sama sebab senang orang tu nak sediakan. tak makan masa yang lama. menu kami nasi goreng pedas + telor mata + telor dadar. sebelum nasi sampai, layan minum dulu. dahaga giler weh..

muka kak jah yang tersangat penat

beruang madu yang sentiasa u.la.la!!

en. suami yang gigih menyimpan maklumat

nasi dah sampai. nampak biasa tapi malatop pedasnye... merah muka abg bear. hehehe.. dah le dia tak makan pedas. tapi nasi ni best... kan wahida kan...

masing² tak hirau sesape dah. ngadap nasi tu lagi penting. kunyah dan kunyah lagi. BM kata cepat, kang tak sempat nak makan lokan lagi. ape???? lokan???? oke, kami makan laju²!!!!




pastu kami singgah kat jambatan tamparulli. tunggu episod seterusnya esok ye!

13 comments:

wahida said...

kisah nasi goreng tu sebenarnye klaka kan...ko ingat ke x jah? anyway aku bangga gila ngan ko dpt mengharungi jambatan gantung tu..thumbs up utk ko!!

ct shah said...

kak ena,panajngnyer jambatan gantung tuh.siap ada 3 check piont lagi utk menghabiskannyer!saya pun ngeri bab2 naik jambatan gantung nih.teringat masa naik jambatan gantung kat sunway time muda remaja dulu.kecut tangkai jantong!:p

my-niezzareena said...

wahida

a'ah... aku rindu la weh saat kite kat sane. rindu kat abg bear pun ye. kau rindu kat dia tak. auuww!!!

thumbs up eh... setelah kau bebel tanpa henti, kau thumbs eh...

aku beterima kaseh kat kau mak jah. kerana kau aku berjaya

my-niezzareena said...

itu kawasan lapang mek yam. kau try yang dalam utan punyer. giler babi ngeri beb. kat sunway tu kau pandang bawah tak rasa gerun, dalam utan kau tgk... rasa nak mati tau tak

Sue-Rya Qistina said...

uish..dasat r akak..dpt melepasi jambatan gantung tu..sgt2 cuak klu saya yg naik kot..hehehe..anyway, tahniah..2 thumbs up for u..tanpa keberanian, mimpi tidak akan bermakna..hihi

my-niezzareena said...

sue

yes, betul tu. tanpa keberanian, niezzareena tak upload gmbr hebat cam skang. hahaha

Beruang Madu said...

Alahai sebenarnya AB nak tengok sangat gambo ko menangis tu Ena... nape lah kesat air mata tu... memang kalau nak hilang gayat tu kena pegi ke tempat tempat macam tu... memang rasa macam nak jatuh tapi tetap selamat.

Untuk org2 yang gayat macam tuan punya blog ni, seribu pujian atas keberanian anda dan Ena.. memang AB bangga ngan Ena...

Dulu AB pun gila gayat penakut tahap naga punya tapi sekarang dah tidak lagi, sebab lawan mende mende tu semua

wardah said...

waaaa, terkenang semasa dulu. tapi tak sempat naik jambatan gantung ni. masa tidak mencukupi katanya. huhu.

my-niezzareena said...

AB.. wah, mcm pakar motivasi ar. hehehe... tu la kan bang, nnt kalu ke sane lagi, AB ajar kami berenang plak. kena marah pun kami terima. kalu tidak sampai tua saya pakai life jacket. hahaha

my-niezzareena said...

wardah, nnt kalu p lagi... jgn lepaskan peluang ini. bawak kakal sama. pasti dia suker... hehehe

suamimu.. said...

AB...

betul tu abg bear...smpai bila nk jd brani klau tak mencuba sesuatau yg mencabar.....akhirnye...boleh pon melepasi jmbt gntung tu....tahniah isteriku....ahaksss..!!

my-niezzareena said...

suamiku, amboi..

nway... ai beterima kaseh kat u jgk sebab kerana u la ai jadi berani, tanpa u pimpin tgn ai, takkan ai mampu utk bediri sorang. ai lap u lah... chiumm skit! ushh... bau sardin smlm.. hahaha

..::SangRatoo::.. said...

kite dah naik..takot gak..tapi orang kata..jangan tak merasa..hehehe...

p/s: mama sherry..orang fiona tu tak mo hangkat tepon le..benci kite! :P